Levelet írt a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dánielnek Balog Zoltán. A református püspök azt szeretné, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is. Karsai Dániel az élet méltóságteljes befejezésének jogáért küzd, vagyis azt szeretné elérni, ha Magyarországon is legális lenne az eutanázia.

Nem gyógyítható

Dr. Karsai Dánielnél tavaly nyáron diagnosztizáltak ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így az nem is gyógyítható. A most 46 éves alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pereskedik azért, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az aktív életvégi döntések ugyanis nem legálisak a ma Magyarországán. 

Megszólalt a református püspök

Az államnak nem csupán szabályozni, hanem biztosítani is kell az emberhez méltó meghalás feltételeit, ahol erre az érintett családok nem képesek” – mondta ünnepi interjújában Balog Zoltán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kevés a hospice

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint tennivalója van e területnek az államnak és az egyháznak egyaránt, mert idehaza kevés a hospice, az a hely, ahol a palliatív ellátás során nemcsak a fizikai fájdalom enyhítésére koncentrálnak, hanem a lelkire is, ezért biztosított a hozzátartozó, a lelkipásztor és a pszichológus jelenléte.

Isten veheti el az életet

„Abból nem engedhetünk, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza. De adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember” – mondta Balog Zoltán.

Levelet írt Karsai Dánielnek

Balog jelezte, hogy ezért tartotta fontosnak, hogy az eutanázia jogi lehetőségét kezdeményező Karsai Dánielnek személyes levelet írjon, amelyben együttérzése kifejezése mellett igyekezett megvilágítani az ügyben képviselt keresztény álláspontot.

Orbán Viktor imádkozik

Orbán Viktor a napokban a Kormányinfón azt mondta, egyet tudnak tenni a gyógyíthatatlan betegekért, köztük Karsai Dánielért is, hogy imádkoznak érte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aktív és passzív eutanázia

Az eutanázia görög eredetű kifejezés, és „szép halált” jelent. Köznapi értelemben eutanáziának minősül minden olyan tevékenység, amelynek célja a halálközeli állapotban lévő, az emberhez méltó életvitelre már képtelen személy életének fájdalommentes megrövidítése. Az aktív eutanázia a halálba segítést jelenti, ezzel szemben az életet meghosszabbító kezelés elmulasztása a passzív eutanázia (halni hagyás).

Bűncselekménynek minősülhet

A kegyes halálhoz segítés könnyen bűncselekménynek minősülhet Magyarországon, fogalmazott a Kékvillogó.hu hírportál büntetőjogi ügyvéd szakértője, Dr. Bátki Pál. Amennyiben a döntést nem a beteg, hanem például a hozzátartozói hozzák meg (akár azért, mert szenved, de nincs tudatánál) akkor nem önkéntes eutanáziáról beszélünk, ami szándékos emberölésnek minősül. „Az emberölésnek és az eutanáziának a kapcsolatát jól példázza az, hogy az ügyvédi praxisomban volt már olyan ügy, hogy az ügyészség azzal vádolta meg az osztályvezető főorvost, hogy a család nyomására nem részesítette megfelelő ellátásban a hosszú ideje szenvedő, gyógyíthatatlan idős hozzátartozót” – fogalmazott a szakember.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, Karsai Dániel – Forrás: BPK montázs