Amikor adatmentésen gondolkodunk, akkor ma már nem csak a számítógépünkről van szó. Sokaknak szinte szó szerint a fél életük az okostelefonjukon van, így az ott tárolt fájlok biztonságba helyezése épp olyan fontos, ha nem még fontosabb. 

Adatmentés telefonról és tabletről

A telefonunkról vagy tabletünkről pofonegyszerűen megy az adatmentés. Androidosoknak ott van a Google fiókhoz kapcsolódó felhőalapú tárhely szolgáltatás a Drive, míg iOS esetén az iCloud tesz ugyanilyen jó szolgálatot. Ha bejelentkezünk a fiókunkba, akkor ezek általában automatikusan el is végzik ezt a feladatot, ha nem rendelkeztünk róla másképp.

Ha viszont konkrét biztonsági mentést akarunk készíteni, az sem egy nagy ördöngösség. Androidnál egyszerűen összekötjük a számítógéppel a tabletet vagy az okostelefont, majd átmásoljuk a fájlokat a fájlkezelő segítségével. Az iOS-nél iTunesból indíthatjuk a folyamatot, melynek végeredménye a teljes eszközünk aktuális állapotának egyetlen fájlban való rögzítése a merevlemezen.

Érdemes akár mindkét fent említett eljárást is alkalmazni. Sohasem lehetünk túlzottan elővigyázatosak.

Nagyobb biztonságban vannak az adataink a felhőben?

Bár sokan a külső merevlemezekre esküsznek, ezeknek is megvannak a gyenge pontjai. Gondoljunk csak például arra, hogy ezekért az eszközökért utána mi egy személyben felelünk. Elveszhet a lemez, megsérülhet, tönkremehet, ami azt jelenti, hogy minden adatunk odaveszhet. Ezzel pedig akár több hónapnyi verziótörténet is eltűnhet.

Ráadásul vannak olyan felhasználási módok, ahol nehézkes az állandó mentés egy külső fizikai tárolóra. Ilyen például az, amikor valaki folyamatosan utazik, és hordozza magával az eszközeit. 

Már csak ezért is lehet relevanciája az online biztonsági mentéseknek. Ekkor ugyanis ezek a szolgáltatások leveszik a terhet a vállunkról. Egy bizonyos havidíjért cserébe vannak olyan megoldások, melyek során automatikusan és rendszeresen elkészülnek a biztonsági adatmentések egy tőlünk távol lévő szerverre.

Lopás és rongálás esetén is megoldást jelentenek a felhőalapú szolgáltatások, mivel onnan mindent vissza tudunk tölteni. És ehhez nem kell mást tennünk, mint előfizetni egy ilyen szolgáltatásra, majd telepítjük a klienst, ahova belépve beállítjuk a mentési paramétereket, majd minden menni fog automatikusan.

Milyen felhőalapú adatmentési szolgáltatást érdemes választani?

Olyat, amilyenre szükségünk van. Figyeljünk arra, hogy a rendszeres mentések mekkora helyigénnyel járnak, és ennek megfelelően érdemes kiválasztani a tárhely nagyságát. Fontos a kliens gyorsasága, de még inkább a le- és feltöltési sebesség, amivel elvégezhető az adatok mentése, illetve azok visszatöltése. Érdemes az olyan extrákat is figyelembe venni a választás során, mint a zsarolóvírusok elleni védelem.

Bármilyen módját is választjuk az adataink mentésének, tegyünk róla, hogy biztonságban legyenek. És még egy fontos pont van: a rendszeresség! Ebből ne engedjünk soha, mert fájni fog, ha valami történik a gépünkkel vagy a telefonunkkal.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: merevlemez-adatmentes.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.