Amennyiben létrejön a tranzakció, akkor a magyar állam lehet a Budapest Airport többségi tulajdonosa. Az állam 51%-os tulajdonrészt vásárolna, de van egy másik repülőtér-üzemeltető is, amely 49%-os tulajdonrészt szeretne. A tárgyalások megkezdődtek a két potenciális vevő és az eladó között.

Állami tulajdonba kerülhet a Budapest Airport

Az már biztos, hogy többről van szó, mint puszta érdeklődésről. A vásárlási szándék komoly, így tehát a hivatalos megbeszélések végén jelentős esély van rá, hogy létre is jöhet az üzlet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt lehet tudni a részletekről

Az 51%-os tulajdonrészre Magyarország egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül tehet szert. Az ár igen magas, 4 milliárd euró körüli összeg a tranzakció értéke. Évek óta tartó ügy végére kerülhet pont, ha az üzlet megvalósul.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A minisztérium reagált

Jelenleg a felvásárlás már a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton asztalán van. Ő korábban elmondta, hogy a reptér sorsa nemzetstratégiai kérdés. Hibás lépésnek titulálta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány engedte, hogy külföldi tulajdonba kerüljön.

Szűkszavú közleményt adott ki a minisztérium

Az Index megkereste a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot az ügy kapcsán. A lap azt a választ kapta, hogy „a reptér megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak, amint adás-vételi megállapodás születik, arról a megfelelő időben értesítjük a nyilvánosságot”.

Már jó ideje zajlanak az egyeztetések

Az már februárban napvilágot látott, hogy tárgyalások zajlanak a Budapest Airport megvásárlása kapcsán. Akkor Nagy Márton azt mondta, hogy a Vodafone-ügyletnél is nagyobb is komplexebb lesz a reptér megvásárlása.

Két évvel ezelőtt sem volt titok, hogy a kormány megvenné a Budapest Airportot

2021 júliusában egyszer már írt arról a Bloomberg, hogy a magyar kormány indikatív ajánlatot tett a Budapest Airport megvásárlása kapcsán. Akkor végül nem valósult meg az üzlet. Állítólag az ajánlat a piaci ár alatt volt.

Nem nyilatkozik a reptér üzemeltetője

Jelenleg a Budapest Airport legnagyobb részvényese és üzemeltetője az AviAlliance. Ők azonban cikkünk közzétételéig nem nyilatkoztak az ügy kapcsán. Egyelőre nem lehet tehát tudni, hogy most létrejön-e az üzlet.

Ezek is érdekelhetnek!

Érdekességek a Budapest Airport kapcsán

A Budapest Airport volt már brit és német főtulajdonban is. Jelenleg az AviAlliance GmBH 55,44%-kal a legnagyobb részvényes. Mögöttük egy hatalmas kanadai nyugdíjalap áll.

Több kanadai részvényese is van a reptérnek.

A szintén kanadai nyugdíjalap, a Caisse de dépôt et placement du Québec 21,23%-os tulajdonnal rendelkezik. A szingapúri célalap, a Malton Investment PTE a részvények 23,33%-át birtokolja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferihegyi repülőtér – Fotó: BPK