Szombat után vasárnap is óriási volt a dugó az M3-as autópályán, araszoltak az autók a 38. Magyar Nagydíj helyszínére. Nem mindenkinek volt ennyire időigényes az eljutás a pályára, ugyanis több cég kínált helikopteres utazást a fővárosból a Hungaroringre. Aki igénybe akarta venni a szolgáltatást, annak jó mélyen bele kellett nyúlnia a pénztárcájába.

Borsos áron húsz perc alatt

Az angyalföldi rakpartról egy személynek az egyik vállalkozásnál 264 euróba (100 ezer Ft) kerül az odaút, a másiknál 290 euróba (110 ezer Ft). Az oda-vissza útért 190 ezer és 260 ezer forintnyi eurót kértek. Akik ezt választották, nagyjából 20 perc alatt kijutottak a helyszínre, hogy kellemesen rövid út után szurkolhassanak a száguldó cirkusz sztárjainak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Akár másfél millióba is kerülhetett

Akik viszont az utolsó pillanatban, csak a vasárnapi futamra érkeztek, azok a Liszt Ferenc Reptérről a ringre és vissza az utat 1,5 millió forintnyi euróból tehették meg helikopterrel. Tehát nem volt olcsó kijátszani a dugót, de a látvány, az élmény sokat nyújtott – írta a Blikk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Panaszkodnak az arra lakók

Az érintett kerületekben élőket nem hatotta meg a történet: a közösségi oldalon számtalan panaszos bejegyzést olvashattunk az intenzív helikopterforgalom miatt. „Bp. XV-XVI. kerületében nem halljuk a tévét nyitott ablakoknál. Van, mikor öt percenként mennek a helikopterek, szombat dél óta” – írta valaki.

Az újpesti polgármester levele

„Én szívesen nézem őket, de sokakat zavar: a Formula-1 Magyar Nagydíjhoz kapcsolódóan rengetegszer húznak el felettünk helikopterek, miközben Budapest és Mogyoród között ingáznak. Valószínűleg mindig minden szabályt betartottak korábban is, de ezzel együtt sokszor tapasztaltuk, hogy csak pár tucat méterrel a házaink fölött közlekedtek. Tudom, hogy aki pihenni szeretne, ott ez jelentős gond, ráadásul a gyerekek, a ház körül élő állatok is sokszor megijednek” – írta Facebook-bejegyzésében Újpest polgármestere, Déri Tibor.

Áthidaló javaslat

 „Ezért levelet küldtem a légiszállítással foglalkozó cégeknek, valamint a Hungaroringnek és a Hungarocontrolnak is, hogy az előttünk álló hétvégén lehetőség szerint ne a lakóházaink felett szálljanak a nagydíj VIP-vendégeit szállító helikopterek. Egy javaslat: ha a Duna vonalát követnék, majd az M0 autóút és az M3 autópálya felett repülnének, akkor jelentősen csökkenhetne a polgárokat érő zaj” – tette hozzá.

„Legyenek tekintettel”

„A versenyhétvége lebonyolítására minden szervező és kapcsolódó szolgáltató méltán lehet büszke! Magam is azt kívánom, hogy a magyar és a külföldi vendégek is olyan élményben részesüljenek, ami messzire viszi hazánk jó hírét. Ezzel együtt kérem azt, hogy városunk nyugalmára – amennyire csak lehetséges – legyenek tekintettel” – fejeződött be a bejegyzés.

Egyeztettek a szállítókkal

A polgármester nem sokkal később jó hírekről számolt be: gyors választ kapott a Hungaroringtől, melyből kiderült: a légiforgalmi irányító cég egyeztetett a helikopteres szállítókkal, és a hétvégi, 38. Formula-1 Magyar Nagydíj ideje alatt figyelembe veszik a városlakók érdekeit. Ennek megfelelően a lehető legkisebb zajterhelésre törekedve választják majd meg a repülési útvonalakat, valamint a repülési magasságot is. Az már egy más kérdés, hogy mindez a gyakorlatban mennyire valósult meg.

Sissi a gödöllői vasútállomáson

„Sissivel is találkozhatnak a Hungaroring nézői a gödöllői vasútállomáson. Idén először busszal ide hozza és innen viszi a vasúton érkező nézőket a Hungaroring szervező csapata. A Tourinform is bekapcsolódott az utasok tájékoztatásába és kisebb „turisztikai attrakciókkal” is kedveskedik.” – írta Facebook-bejegyzésében Gémesi György, Gödöllő polgármestere. 

Számítanak a sok utasra

„A vasútállomáson többlet mosdó kapacitásról és büféről is gondoskodnak a szervezők. Ma már nagyobb forgalom várható, de igazán nagy (15-20 ezer utas) a vasárnapi futam után. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: zavaró a helikopterforgalom. Fotó: Facebook/Déri Tibor