Egy éve nem fizet a beszállítóknak, ezért már csak készpénzes fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek, étkeztetők az ország rehabilitációs csúcsintézményébe. A magyarországi kórházak adóssága szeptemberre elérte a 100 milliárd forintot, miközben a kintlévőség tavaly ilyenkor „még csak” 60 milliárd forint volt.

Óriási a kintlévőség

A hazai kórházak, egészségügyi intézmények külső ellátását három szervezet, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, az Orvostechnikai Szövetség és az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete végzi. A beszállítói szervezetek fórumán szerint a helyzet most lényegesen rosszabb, mint korábban: a kórházak adóssága szeptemberre elérte a százmilliárd forintot, pedig ez a tartozás tavaly ilyenkor hatvanmilliárd volt.

Csak a rezsire kaptak többletforrást

A nyári hónapokban az állami és egyetemi fenntartású intézmények költségvetési többletforrást kaptak a rezsiszámláik kifizetéséhez, ám ebből nem jutott el semmi az orvostechnikai beszállítókhoz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem vállalnak több terhet

A beszállítók szerint a kórházak további hitelezése elviselhetetlen pénzügyi terhet jelent az érintett cégeknek. A hazai orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügy átalakítását célzó kormányzati erőfeszítéseket, de azt kérik, hogy a kórházak gazdálkodási problémáit az állam ne terhelje a beszállítókra.

Kölcsönös az elvárás

A szállítók ugyanazt várják az államtól, mint amit tőlük elvárnak, ha ők tartoznak az államnak. Ezért a szállítók nem tudnak lemondani a fizetési késedelem törvényben rögzített pénzügyi következményeiről.

Nagy a baj az OMINT-nál

A két intézményből összevont Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) adóssága tavaly augusztusban 83 millió forint volt, idén már 537 millió forintra rúg. Itt sok súlyos mozgásszervi sérültet is gondoznak, akiknek az ellátásához több nővér is szükséges lenne az átlagosnál, de ebből is hiány van.

Fennakadást a gyógyításban

A lap információi szerint az OMINT a tavaly novemberben ráosztott 130 műtéti lehetőségből – amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő múlt hónapban további 100 műtéttel növelt – eddig csak 58-at tudott elvégezni. A képalkotó vizsgálatok a CT-berendezés javíttatásának halasztása miatt akadoznak az intézményben, a fertőzések kezelésére szakosodott négy szeptikus műtőből csak kettő működik teljeskörűen, az agysérült betegek számára fenntartott speciális ágyak fele elromlott.

Csak készpénzért szállítanak

Az ország rehabilitációs csúcsintézményének már csak készpénz fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek és étkeztetők. A nővérhiány miatt csak túlórákkal tudják a betegeket ellátni. A lapnak az ott dolgozók azt mondták, október második hetében derült ki, hogy az OMINT főigazgatója szűkítette az erre fedezetet nyújtó bérkeretet, s a korábbi havi mintegy 5 ezer túlórát ötödére csökkentené.

Súlyos nővérhiány

Azonban ezen a mennyiségen az adott hónapban már a közlés idején is túl voltak. Többször is újraírták az utasításnak megfelelően a beosztást, ám „sehogy sem jött ki a matek.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem kaptak választ

A Népszava érdeklődött az Országos Kórházi Főigazgatóságon és az OMINT főigazgatójánál is a kialakult helyzetről, de érdemi választ eddig nem kapott. Az OMINT vezetése ugyanakkor jelezte, hogy később, egy személyes találkozón „első kézből” származó, „hiteles” információkat adnak majd.

Kiemelt kép: A Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ORFI épülete – Forrás: Google Street Wiev