Közigazgatási pert kezdeményezett Dunaharaszti önkormányzata egy már meglévő kavicsbánya miatt, mindeközben pedig egy másik bányaügy miatt is várható hasonló eljárás, derült ki a dunaharasztionline.hu cikkéből.

Kérelem

Mint írják a Duna-Dráva Cement Kft. az úgynevezett „Dunaharaszti IV. – kavics, homok” védnevű bánya művelésére kiadott környezetvédelmi engedély módosítása iránti kérelemmel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiadták az engedélyt, de

Ebben a kérelemben azt kérték, hogy a már korábban engedélyezett közel 45 hektáros bányaterületüket 129 hektárra, vagyis közel a háromszorosára növelhessék meg. A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta a környezetvédelmi engedélyt, úgy, hogy a Dunaharaszti Önkormányzata szakértők által készített vízgazdálkodási szakvéleménnyel alátámasztva ellenezte ezt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megszólalt a polgármester

Mindezt a város polgármestere, dr. Szalay László tette közzé a város hivatalos oldalán. A bejegyzésből kiderül, hogy a városvezetés élt a jogorvoslati lehetőségével és közigazgatási pert kezdeményezett. Itt felperesként Dunaharaszti Város Önkormányzata és a Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete, alperesként pedig a Pest Megyei Kormányhivatal szerepel.

Súlyos hatással van a talajvízre

A polgármester a közleményben arról is beszélt, hogy ez a a fajta bányászati tevékenység súlyos hatással van a talajvízre, ezen keresztül pedig a termőföldekre. Ennek az az oka, hogy a bányászat után hátramaradó tavak az oda szivárgó talajvízből keletkeznek, ez a víz pedig folyamatosan párolog, így pedig folyamatosan értéktelenítik el Dunaharaszti termőföldjét. “Ezért kértük konkrétan előírni a kitermelési kötelezettséget követő folyamatos és haladéktalan rekultivációs kötelezettséget, a nyílt vízfelület ellenőrzött anyaggal történő újra feltöltését.” – áll a közleményben.

Nem megfelelő módon elvégzett számítások

A polgármester mint írja, ennek modellezését, számításait nem megfelelő módon végezte el a hatóság. A városvezető éppen ezért hangsúlyozta, a tervezett bővítés nincs összhangban a Helyi Építési Szabályzattal sem.

Védelmi intézkedések

“A víztest jelenlegi állapotának megőrzése érdekében szükségünk van arra, hogy hidrogeológiai számításokat, modellezéseket végezzenek. A párolgási veszteséget a minimumra kell csökkenteni, és ennek érdekében végrehajtható és kikényszeríthető kötelezéseket kell a bányavállalkozó elé támasztani.
Védelmi intézkedések előírását kell elérnünk a talaj és a talajvízrendszer esetleges szennyezésének elkerülése érdekében is. Ez a téma a belső üzemi működés esetén merül fel a legsúlyosabban (parkolás, szennyezőanyag kibocsátás…) Legyen olyan az üzemi területen történő munkavégzés szabályozása, hogy ne merülhessen fel havária miatti kárelhárítási-, valamint kártérítési kötelezettség!” – írja a polgármester.

Másik eljárás

Eközben a város, a polgármester közleménye szerint értesítést kapott arról is, hogy megindították az eljárást egy másik ügyben: a Nagy-Kavicsüzem Kft. kérelmére egy 107 hektár nagyságú homok- és kavicsbánya megnyitására, ahol 20 éven keresztül akár évi 1 millió m3 haszonanyag kitermelésére készülnek.

Több sebből vérzik

Dunaharaszti azonban úgy véli ez a kérelem „még több sebből vérzik, mint az előző”, így a város a környezetvédelmi engedély iránti kérelem elutasítását kérte a kormányhivataltól. Ha az itteni érveket nem fogadják el, akkor ez ügyben is pert kezdeményez az Önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Áldás és átok

“Áldás és átok – írtam fentebb, és mostanában kicsit úgy érzem, éppen a településünk kedvező fekvéséből és csodás természeti adottságaiból fakadó előnyök okoznak számunkra nehézségeket. Az elmúlt években ráadásul szűkültek azok az eszközeink, amelyek ilyen esetekben rendelkezésünkre állnak. Elismerjük azt, hogy a bányatevékenység is fontos, azonban határt kell neki szabni, vagy, ha mást nem is, de azt el kell érnünk, hogy erős garanciákat kapjunk arra, hogy a tevékenység során betartják az előírásokat, és, ami a legfontosabb, a bezárást követően visszaállítják a természet eredeti állapotát. Úgy ítéljük meg, hogy az engedélyező hatóság ezeket az érveket nem kellő súllyal veszi figyelembe, és ezért döntöttünk – végső eszközként – a bírósági út mellett.
Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Dunaharaszti értékes természeti területeit megőrizzük a jövő nemzedékei számára, és biztos vagyok benne, hogy ebben bírjuk az Önök egyetértését és támogatását is.” – zárta sorait a polgármester.

Kiemelt kép: Dunaharaszti – Forrás: Wikipédia