Támogatta a fóti képviselő-testület az alpolgármester 2,6 millió forintos jutalmát. A jutalmazott az összeg legnagyobb részét a felesége által vezetett alapítványnak ajánlotta fel. Korábban a fóti polgármester 6 milliós jutalmától volt hangos a sajtó, amit még Gulyás Gergely miniszter is ellenzett.

Hat havi jutalom jár

Múlt héten a fóti önkormányzat pénzügyi bizottsága, majd a fideszes többségű képviselő-testület is megszavazta, hogy a fejlesztésekért felelős alpolgármester hat havi jutalmat vehessen fel. Bíró Zoltánt a jutalomra Vass György polgármester terjesztette fel arra hivatkozva, hogy 2022-ben számos fejlesztés, út- és csatornaépítés, sportcélú beruházás valósult meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyire örülnek a CBA-nak

A milliós jutalom másik oka, hogy „nagy lendületet vett” a CBA Príma Üzletközpont megépítése, amelyet a Pest megyei önkormányzat célzott támogatásának köszönhetően jól megközelíthetővé tettek a Móricz Zsigmond utcai kanyarodó sáv és gyalogátkelőhely létesítésével. Ezenkívül a helyettese érdemeként hivatkozott a hatékony koordináló munkára, amit a Fóton megvalósult mélyépítési, csapadékvíz-elvezetési, útépítési munkákban végzett.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Hétvégén is dolgozott

Vass György a képviselő-testület előtt is méltatta helyettesét: Bíró alpolgármesteri munkája során, mint művezető, üzemvezető is bizonyított, és az iskolai végzettsége alapján is megérdemli a hathavi jutalmat, hiszen hétvégéit is feláldozta munkája során.

Már korábban is jutalmazták

A jutalmazandó azzal fogadta el az összeget, hogy két éve, amikor szintén jutalmat kapott, felajánlotta egyesületek és karitatív szervezetek részére. Ezt most is megteszi: a 2,6 milliót felajánlja a Károlyi Clarisse Alapítvány Oltalom otthonának, a Romtemplom Alapítványnak és az idén 45 éves Fóti Asszonykórusnak.

Összeférhetetlen lehet

A testületi ülésen Csorba István, fóti DK-s képviselő megjegyezte, hogy a Károlyi Klarissza Alapítványt Bíró felesége, Szécsi Ildikó Csilla vezeti, a Romtemplom Alapítványban pedig kuratóriumi tag. Az összeférhetetlenség kétségét Mihályi Zsolt Apor jegyző igyekezett eloszlatni, mondván, az alapítvány vezetője véletlenségből az alpolgármester felesége, ami egyáltalán nem összeférhetetlen, hiszen a felajánlással nem a család magánpénzét gyarapítja.

Még több pénzt adna

Az alpolgármester erre azzal reagált, hogy még több pénzt fog utalni a két szervezetnek: 2 milliót a felesége vezette, 2,4 milliót a romtemplomért létrejött alapítványnak. Csorba István példamutatónak nevezte buzgalmát, viszont felhívta a figyelmét arra, saját vagyona felett szabadon rendelkezik, de a jutalom összegét a fóti lakosság fizeti meg közpénzből.

Erre költenék inkább

A DK-s képviselő azt javasolta, hogy az alpolgármester utasítsa vissza a jutalmat, az összeg maradjon inkább a költségvetésben, így a felhasználásáról a képviselő-testület közösen dönthetne. Lehetne fordítani belőle a csapadékvíz-elvezetés pótmunkáinak fedezetére, amelyre három éve tett ígéretet a polgármester – írja a Magyar Narancs.

Ugyanezért kapott a polgármester is

Vargha Nóra független képviselő méltatlan helyzetnek nevezte a jutalom előterjesztését, de végül a fideszes képviselők 6 igen szavazattal támogatták. A jutalmazás érdekessége, hogy a polgármester júniusi hatmillió forintos extra elismerésének fő indoka megegyezett azzal, amiért helyettesét is felterjesztette: a CBA-üzlet építése előtt álló akadályok elhárítása, a lekanyarodó sáv és a gyalogátkelőhely építése.

Vihar a jutalom körül

A BudaPestkörnyéke.hu tavaly ősszel többször is írt arról, hogy hathavi fizetésének megfelelő jutalmat kapott volna Fót fideszes polgármestere. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor az ügyben úgy nyilatkozott, nem tartja méltányosnak a győri és a fóti fideszes polgármestereknek adott jutalmakat.

Levették a napirendről

Vass György végül úgy döntött, hogy nem is veszi fel a 6 millió forintos jutalmát és azt kérte az önkormányzat képviselő-testületétől, hogy vegyék le a napirendről az erről szóló előterjesztést, amit a testület elfogadott.

Mégis szavaznak róla

Végül mégis szavaztak a polgármester jutalmáról Fóton. A politikust már nem érdekli, hogy mit gondol erről Gulyás Gergely miniszter, szerinte tavaly jelentős plusszal fordult a város, ezért nem utasítja vissza a jutalmat, melynek egy részét felajánlja civil szervezeteknek – írja a Magyar Narancs. „A tegnapi bizottsági ülésen került elénk az előterjesztés, amit a hat fideszes bizottsági tag meg is szavazott. A képviselő-testület elé jövő hét csütörtökön kerül” – nyilatkozta korábban a lapnak Vargha Nóra független önkormányzati képviselő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bíró Zoltán alpolgármester – Forrás: Facebook