Nem veszi fel bruttó hatmilliós jutalmát Fót fideszes polgármestere, miután elgondolkodott a városvezető. Azután tette mindezt, miután Gulyás Gergely miniszter a szerdai kormányinfón azt mondta, hogy nem tartja helyesnek és nem is érti, hogy hogyan merülhet fel ilyen összegű prémium.

Elgondolkodott a polgármester

„Nézze, az ilyesmi az embert elgondolkodtatja” – mondta a hvg.hu kérdésére Fót fideszes polgármestere, Vass György – ahogy azt a BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is megírtuk. A városvezető azután jelentette ki ezt, miután Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón helytelenítette a nagy összeget, a polgármester hathavi csaknem bruttó 6 millió forintos jutalmát A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el..

Megdolgozott érte

Vass György a lapnak azt mondta, a spórolás mellett is van csaknem 6 millió forintja erre a városnak. Ő megdolgozott ezért a pénzért, és más is fog kapni jutalmat, bár kevesebbet. A fideszes polgármester hozzátette: a pénz nagy részét úgyis eljótékonykodná, egyházakat és horgászegyesületeket támogatna belőle.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Előzetesen megszavazták neki a jutalmat  

A kormánypárti többségű helyi pénzügyi bizottság, az egyetlen ellenzéki tag nemleges szavazatával előzetesen megítélték Vass György polgármesternek az idei évi munkája után a csaknem hatmillió forint jutalmat, vagyis az összeg a havi bruttó 975 ezres polgármesteri fizetés hatszorosát.

A testület jóváhagyása is kell

A jutalom utalásához a képviselő-testület jóváhagyása is kell, erről csütörtökön szavaztak volna. A 12 képviselőből 8 kormánypárti és még akkor is meg lett volna a szükséges többség, ha a polgármester tartózkodna a szavazásnál.

A miniszter szerint ez nem méltányos

Gulyás Gergely miniszter a fóti polgármester 6 milliós és a győri városvezető 5 milliós jutalmáról a kormányinfón azt mondta: az önkormányzatok ugyan saját hatáskörben hozhatnak döntéseket, ezeket a jelenlegi helyzetben nem tartja méltányosnak. “Ha az a kérdés, helyes-e ennyi jutalmat kiadni, akkor nem helyes” – mondta Gulyás, hozzátéve: nem is érti, hogyan merülhet fel ilyen összegű prémium.

Elgondolkodott rajta

A történtek után a fóti polgármester azt mondta, alszik rá egyet és elgondolkodik rajta. Azt azonban ismét kiemelte, hogy „a számok nem hazudnak, és ha a városnak jól megy, akkor elvitathatatlan, hogy abban a vezetőjének is van szerepe”.

„Együtt sírunk, együtt nevetünk”

Korábban Vass György azt is mondta a jutalmáról a hvg.hu-nak, hogy “persze, hogy fel kívánom venni, mert bár nálunk is van megszorítás, de van rá pénz”. Hozzátette: az önkormányzat minden dolgozója, a hivatal és az intézmények dolgozói is, az év végén egyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kap, vagyis “együtt sírunk, együtt nevetünk, most éppen nevetünk”.

Tavaly felvette a jutalmát

A mostani helyzet azonban más, még akkor is, ha az ilyen összegű polgármesteri jutalom bejáratott dolog Fóton. Vass egy évvel ezelőtt is felvett hat havi jutalmat, mert a pandémia idején egyedül kellett döntéseket hoznia.

Idén nem veszi fel a bónuszt

A korábbi nyilatkozataival ellentétben az ATV Híradója a fóti önkormányzat ellenzéki tagjától arról értesült, hogy Vass György végül nem veszi fel a 6 millió forintos jutalmát. Azt írják, hogy a polgármester azt kérte az önkormányzat képviselőtestületétől, hogy vegyék le a napirendről az erről szóló előterjesztést. Ezt a testület elfogadta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fót polgármestere, Vass György. Fotó: fotinfo.hu