Mindenki, aki egy kicsit is ügyel az egészségére, rendszeresen szed vitaminokat. Ez télen, illetve a különböző járványok idején még jellemzőbb, hiszen ezzel akarunk adni a szervezetünknek egy plusz löketet. Így az védekezni tud a külső hatásokkal szemben, nekünk pedig ritkábban kell a gyógyszerek után nyúlnunk. Ezzel nincs is semmi baj, de mi a helyzet akkor, ha valaki nem szeret napi szinten többféle tablettát is bekapkodni? Nos, akkor jönnek képbe a különböző alternatív vitaminforrások! Itt nem kifejezetten a vitamindús élelmiszerekre gondolunk, hanem egyéb étrendkiegészítőkre, de mindenesetre ezekre is kitérünk majd.

Vitaminok télen-nyáron

Egy valamit már egészen fiatal korunkban megtanulunk: a vitaminok minden szervezet számára fontosak. Mindegy, hogy milyen korú és nemű valaki, hogy milyen testi adottságokkal vagy esetleges betegségekkel rendelkezik, vitaminok nélkül a szervezet nem tud megfelelően működni. Ezek ugyanis olyan szerves anyagok, amelyeket a testünk nem képes előállítani – vagy csak minimális mennyiségben. Pedig szüksége van rá, hogy az élettani folyamatainkban ne legyenek fennakadások. Elengedhetetlenek például az emésztéshez, a csontjaink megerősítéséhez, az immunrendszer védekezőképességének kialakításához, de még a megfelelő látáshoz is.

Vitaminokra tehát mindenkinek szüksége van az év minden hónapjában. Így, most egy kicsit azt is részletezzük, hogy melyek a legfontosabb vitaminok, és hogy azokat hogyan érdemes pótolni.

A legfontosabb vitaminok

A vitaminok alapvetően két nagy csoportba oszthatók: vannak a vízben, illetve vannak a zsírban oldódók. Úgyhogy most e csoportosítás alapján nézzük meg azt, hogy melyek a szervezetünk számára legfontosabb vitaminok!

Vízben oldódó

A vízoldékony vitaminok egyik legjellemzőbb tulajdonsága – amellett persze, hogy vízben oldódnak –, hogy felszívódás után kezdik el kifejteni a hatásukat. Ilyenkor annyi szívódik fel belőle, amennyire a szervezetünknek szüksége van, a többi pedig távozik a testünkből a vizelettel. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet csak rövid ideig képes tárolni ezeket, így folyamatosan figyelnünk kell a pótlásukra. Ilyen például a C-, illetve a B-vitamin is, amelyek kiemelkedően fontosak mindenki számára.

Zsírban oldódó

A zsíroldékony vitaminok több szempontból is mások. Egyrészt azért, mert ezeket a szervezet képes tárolni a zsírszövetekben, illetve a májban. Ezekből a felesleg nem távozik a testünkből, ezért bár a napi bevitel fontos, ügyelnünk kell arra is, hogy nehogy túladagoljuk őket. Ide tartozik az A-, az E-, a K- és a D-vitamin is, amelyek mind szükségesek egy egészséges testnek.

Alternatív vitaminforrások

Most már tehát tudjuk azt, hogy milyen típusú vitaminokat kell bevinnünk a szervezetünkbe – így már csak az a kérdés, hogy hogyan tegyük ezt meg. Megoldás, ha egyszerűen sok vitamindús élelmiszert fogyasztunk – ezekről bővebben lentebb írunk –, de dönthetünk úgy is, hogy tablettákat szedünk be. Ha azonban nem tudunk olyan sok narancsot enni, vagy éppen nem szeretjük tablettákkal tömni magunkat, akkor is van számunkra járható út. Most be is mutatunk néhányat a Netamin kínálatából.

Vasszirup

Ez a komplex készítmény nemcsak szerves vassal dúsított, de van benne C-vitamin, szerves folát, B-vitaminok és még réz is. A folyékony formának köszönhetően magas a benne található anyagok felszívódási és hasznosulási aránya, de könnyen emészthető is. És hogy miért olyan jó ez a szervezetnek? A vasszirup segít a fáradtság csökkentésében, de a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződésben is.

Szájspray

D3-vitamint tartalmaz, nem tabletta formátumú, és még vegán is! Szintén nagy előnye a hagyományos kapszulákkal szemben, hogy – a halmazállapota miatt – gyorsabb és hatékonyabb a felszívódása. A D-vitamin-tartalma hozzájárul a csontok egészségéhez és az immunrendszerünket is támogatja.

Mio-inozitol por

A mio-inozitolt sokan úgy ismerik, mint egyfajta nem hivatalos B-vitamint. Korábban ugyanis ezek csoportjába tartozott, és B8-vitaminként is utalnak rá, de a klasszikus értelemben nem számít vitaminnak. Ez a könnyen fogyasztható, por állagú készítmény mégis segít az agy és az idegrendszer egészséges működésében, csak úgy, mint a B-vitaminok.

A legkisebbeknek

Aki próbált már bármilyen tablettát bevetetni a gyermekével, az biztosan tudja, hogy ez igazi kihívást jelenthet. Éppen emiatt nagyon hasznos ez a vasat és echinaceát tartalmazó komplex multivitamin, ami rágótabletta formában érkezik! A finom, gyümölcsízű rágótabletták ráadásul állatkaformájúak, így a legkisebbek is szívesebben elfogadják, mint egy egyszerű kapszulát. A szülők pedig megnyugodhatnak, hiszen a termék D-vitamintartalma magas, így segít a csontok és a fogak egészségének fenntartásában, az extra vas a szellemnek tesz jót, az echinacea pedig az immunvédelem miatt fontos.

Edd magad egészségesre!

Fentebb már felsoroltunk néhány olyan vitamint, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Aztán adtunk néhány tippet az alternatív vitaminforrásokra, így bemutattunk például a vasszirupot és a vitaminos rágótablettákat is. Most pedig nézzünk néhány olyan élelmiszert, amelyekhez bátran nyúlhatunk, ha szeretnénk egy kis plusz vitaminlöketet adni a szervezetünknek!

Ha a C-vitamint pótolnánk, akkor ehetünk például guavát, ugyanis ez rendelkezik a legmagasabb C-vitamin-koncentrátummal. Ha ezt nem tudjuk beszerezni, akkor az édes vöröspaprika, a paradicsomlé vagy a narancslé is megteszi – ezekben mind sok a C-vitamin. A-vitaminban gazdag például a sárgarépa, az édesburgonya, de nagy mennyiségben megtalálható a spenótban és a fodroskelben is. Ez utóbbiakban K-vitamint is találhatunk bőven, csak úgy, mint a kelbimbóban és a káposztában. Az E-vitamint elsősorban a különböző növényi olajokból – például napraforgó, olíva, búzacsíra –, illetve olajos magvakból nyerhetjük ki.

A D-vitaminnal egy kicsit nehezebb a dolgunk, ugyanis olyan ételek tartalmazzák, amiket mi magyarok alapvetően kevesebbet fogyasztunk. Ilyen például a lazac, a szardínia és a shiitake gomba. Ha ezeket nem szeretjük, jó hír, hogy a tojássárgájában is találunk belőle bőven. A tojássárgája a B-vitamin szempontjából is hasznos, ugyanis ebből is sokat tartalmaz. De B-vitamint nyerhetünk az élesztőpehelyből, a különböző tejtermékekből, a spenótból és a hüvelyesekből is.

Hiánytünetek

Már többször is felhívtuk rá a figyelmet, hogy amennyiben a különböző vitaminok hiányoznak a szervezetünkből, annak komoly következményei lehetnek. De mégis melyek ezek? Alapvetően minden vitamin hiánya más és más formában mutatkozik meg. Az E-vitamin hiányától például repedezhet a bőrünk és rohamosabban kezdhet hullani a hajunk. Ha D-vitaminból nincs elég a szervezetünkben, az izomgörcsökhöz, csontritkuláshoz és könnyebb csonttöréshez is vezethet. Ha pedig észrevesszük, hogy a szokottnál vérzékenyebbek vagyunk, a K-vitaminhiányra gyanakodhatunk.

A C-vitaminhiány esetén kimerültebbnek érezhetjük magunkat, a bőrünk sérülékenyebbé válhat és fokozottabban érzékenyek leszünk a fertőzésekre is. Amennyiben B-vitaminból nincs elég a szervezetünkben, akkor is tapasztalhatunk gyengeséget, de hányingert, étvágytalanságot, sőt még izomgyengeséget is.

Vitaminok: így vagy úgy

Narancs, rágótabletta, lazac, spenót, vasszirup: most már láthatjuk, hogy a szervezetünk vitaminpótlásának számtalan módja van. Sőt, most már az is egyértelmű, hogy miért is olyan fontos ezeket mindig pótolni. A tanulság tehát az, hogy figyeljük a szervezetünk jelzéseit, és mindig adjuk meg neki, amit kíván: vagy tablettákkal, vagy élelmiszerekkel vagy alternatív vitaminforrásokkal!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!