A legtöbben ismerjük a problémát, amikor ecsetes festést követően a makettünk úgy néz ki, mint egy “játék”. Ezen viszont apró trükkök segítségével változtathatunk, ilyenkor jönnek a képbe az úgynevezett weathering lépések, melyek bármelyik példányon alkalmazhatók. 

Keltsük életre a makettet!

A koszolások és koptatások megjelenítéséhez mindig több lépés szükséges, hiszen aprólékosan, rétegenkénti felépítéssel érhető el a legszebb hatás. A Modellfutár weathering termékek kategóriájából beszerezhetők a metódushoz való alapanyagok, kellékek. 

Az eljárás alapja, hogy az útmutató szerinti festés még nem elég élethű, hiszen nem jelennek meg a használatból fakadó kopások, szennyeződések, ezért ezt plusz trükkökkel igyekszünk elérni. Elsőként az alapszín világosabb árnyalatát keverjük ki, majd ezzel a létrehozott változattal történik a meglévő alapszín világosítása. Érdemes panelenként haladni, kis mennyiségeket felhordva nedves, lapos ecsettel. A választott terület közepétől a külseje felé célszerű haladni. A széleken egy vékonyabb részt fontos meghagyni a kiindulási alapszínből, így hasonló hatás érhető el, mint festékszórós móddal. 

A kedvenc repülőnket sokkal realisztikusabbá varázsolhatjuk, persze ehhez jó, ha ismerjük az adott jármű eredetét és a használatából adódó sérüléseket, kopásokat, leverődéseket. 

Vizsgáljuk meg alaposabban a jármű életútját!

Egy sivatagban állomásozó katonai repülő intenzívebben degradálódik, a kopások szembetűnőbbek. A még élethűbb hatásért adhatunk egy kis kontrasztot, ehhez használjunk az eredeti színhez nagyon hasonló árnyalatot, de mindenképpen legyen annál világosabb! A panelek közepe táján hígítással hordjunk fel egy keveset ebből. Ugyanezt a színt száraz ecsetes megoldással felvisszük a gép törzsén lévő bordákhoz. 

Végül az alapszínből filtert keverünk, majd a teljes makettet átkenjük vele kétszer is, ez 80% hígítót és 20% festéket takar. Ennek köszönhetően összeolvadnak az árnyalatok, a meglévő eredeti harsányabb szín és a felvitt világosabb részek. A kontraszt már kevésbé lesz számottevő és látványos.

Tehát a fakított, koptatott hatással máris sokkal valóságosabbá alakítottuk, néhány apró trükk bevetésével. 

A makettezés legfőbb célja

Ennek a hobbinak elsődleges célja, hogy örömet szerezzünk önmagunknak az alkotás során, vagyis csak addig a pontig érdemes a tökéletesítéssel foglalkozni, amíg az jó érzéssel tölt el. A sikerélmény előbbre visz, ám könnyű átbillenni egy fanatikus szintre, amikor már a kedvelt elfoglaltság irreális elvárásokkal párosul.

Nyilvánvaló, hogy minél realisztikusabb eredményeket szeretnénk elérni, ehhez viszont gyakorlás és tapasztalatszerzés szükséges, valamint kísérletezés és tesztelés. 

Dolgozzunk szívvel-lélekkel, és őrizzük meg a lelkesedést, egyedül így van értelme csodálatos példányokat létrehozni!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.