Számos lakástulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen ingatlanát, erre nyújthat megoldást a Fővárosi Lakásügynökség. Megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól, amit aztán tovább adnának alacsonyabb áron. Így szeretne a főváros enyhíteni a lakhatási válságon.

Túl drága lakások

A középosztálybeliek számára is megfizethetetlenné váltak az ingatlan- és albérletárak, ezért dolgozott ki a fővárosi önkormányzat egy új koncepciót a megfizethető, bérbe vehető lakások számának növelésére, erről beszélt Kovács Vera, a március közepén felállított Fővárosi Lakásügynökség vezetője a 24.hu-nak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Jó biznisz mindenkinek

Az ügynökségnél megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. A piaci árnál olcsóbb kiadásért cserébe az ügynökségnél átvállalnak minden lakásüzemeltetési feladatot a tulajtól, ráadásul garanciát vállalnak arra, hogy rendben tartják a lakást, biztosan megkapja a bérleti díjat és nem kell vacakolnia sem a bérlőkkel. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Leveszik a tulajdonosok válláról a terhet

Az ügynökség munkatársai szerint ez leginkább az egynél több lakással rendelkező, úgynevezett befektetési célból fenntartott lakások tulajdonosainak jöhet jól. Levesznek a vállukról minden terhet, igaz ezért a piaci árnál átlagosan 15 százalékkal kell olcsóbban adniuk a lakást az ügynökségnek. 

Lakáskérelem

Kovács Vera elárulta, első körben annak a bérlői körnek biztosítanak majd lehetőséget, akik leadott lakáskérelemmel rendelkeznek a főváros rendszerében. Ide tartoznak a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak a buszsofőröktől az óvónőkig, a fővárosi cégek dolgozói, és a méltányossági alapon lakást kérelmezők is (például mozgáskorlátozott személyek, egyedülálló szülők vagy bedőlt lakáshitelesek.

Kettős szűrés

Az ügynökség vezetője azt is elmondta, hogy az első időszakban kettős szűréssel döntik majd el, hogy több jelentkező közül ki kaphatja meg az adott lakást. Előbb a rászorultságot, majd a fizetőképességet fogják ellenőrizni.

A piaci árnál olcsóbban bérelhetőek

A bérlők számára a piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi lakások. A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak kézhez, a másik 15 százalékot a lakásügynökség adja a bérlőknek támogatásként. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent – mutatott rá, hozzátéve, hogy később, ahogy bővül a hasznosított lakások száma, szélesítenék a jogosultak körét is.

2500 ilyen lakást akarnak

Arra a kérdésre, hogy mi alapján határozzák majd meg egy-egy lakás piaci bérletárát, Kovács Vera úgy felelt, hogy a fővárosnál alkalmazásban lévő rutinos értékbecslők fogják ezt a feladatot elvégezni. A lakásügynökségnél korábban úgy számoltak, hogy hét év alatt Fővárosi Lakásügynökség lakásszáma elérné a tervezett kb. 2500 lakást, amelyből 2000 önkormányzati tulajdonú, 500 pedig magánszektorból bevont lakás. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Lakások a belvárosban – Fotó: BPK