Nyilvános az a lista, amelyen azon települések találhatók meg, amelyeken magas volt a vízben a szennyező anyagok értéke.

Csongrád-Csanád megyében van a legnagyobb probléma

A tíz szóban forgó településből kilenc Csongrád-Csanád megyében található. Ezeken a településeken a geológiai eredetű szennyezők közül az arzén, a bó vagy fluorid határérték felett volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeken a településeken van gond a bevizsgált vízzel

  • Ferencszállás (Csongrád-Csanád megye)
  • Földeák (Csongrád-Csanád megye)
  • Kiszombor (Csongrád-Csanád megye)
  • Kálrafalva (Csongrád-Csanád megye)
  • Makó (Csongrád-Csanád megye)
  • Makó-Rákos (Csongrád-Csanád megye)
  • Maroslele (Csongrád-Csanád megye)
  • Nagybánhegyes (Békés megye)
  • Óföldeák (Csongrád-Csanád megye)
  • Székkutas (Csongrád-Csanád megye)

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezért veszélyes az arzén

Az arzénnal szennyezett víz gyomortáji fájdalmat, hányást és hasmenést okozhat. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha az ivóvízben az arzén jelenléte a határérték feletti mennyiség több százszorosa. Azok, akik hosszú időn keresztül nagy arzén koncentrációjú vizet isznak, rákos megbetegedés kockázatának teszik ki magukat.

Az ivóvízminőség jónak mondható

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint jelentős területi eltérések vannak az ivóvíz minőségének kapcsán. Országosan nézve jónak mondható a helyzet. A 2021-es több mint 58 000 vízminta alapján a legtöbb vízminőségi jellemző 99-100%-ban megfelelő eredmény lett a vizsgálatok alapján.

A 2010-es évek elején rosszabb volt a helyzet

Az előző évtized elején az ivóvíz arzénkoncentrációjával 400 magyar településen volt gond. 2021 végére már csak 10 településen van kifogásolni való az arzén, a bór vagy fluorid kapcsán. Átmeneti vízellátást biztosítottak azon a 10 településrészen, ahol még a munkálatok zajlanak.

A legtöbb településen közepesen kemény a víz

Az országban azok a települések vannak többségek, ahol közepesen kemény vagy pedig kemény az ivóvíz. Az egészségre ennek nincs kockázata, ugyanis a kemény vízben hasznos ásványi anyagok vannak, mint például kalcium és magnézium. Ahol lágy a víz, jellemzően az ország délkeleti részén, ott az embereknek más forrásokból kell gondoskodnia arról, hogy bevigye a szervezetébe a kellő mennyiséget a szóban forgó ásványi anyagokból.

Gond van az ólom szennyezettséggel

Főként Budapesten valamint az 5000 főnél nagyobb településeken van probléma az ivóvíz ólom szennyezettségével. Nagyon magas kockázatú besorolásba tartozik 80 ezer lakóház valamint 455 ezer lakás. Ezekben az ingatlanokban összesen körülbelül 746 ezer fő lakik.

Így kerül az ólom az ivóvízbe

Főként a 30 évnél öregebb épületekben valamint a régi, ólomcsövekből készült vízhálózatokból tud az ólom az ivóvízbe kerülni. Elsősorban azoknak van oka az aggodalomra, akik régi városok központjaiban élnek. Az ólmot emberi érzékszervekkel nem lehet kimutatni a vízből.

Az ólomcsöveket cserélni kell

Az Európai Parlament és a Tanács 2020-ban új irányelvet fogadott el az emberi fogyasztásra szánt víz minősége kapcsán. Ennek értelmében 2036. január 12. után az ólom határértéke 2036. január 12-ét követően 10 μg/l-ről a felére csökken. Ahhoz, hogy az alacsonyabb határértéknek meg lehessen felelni, a szolgáltatói hálózatban az ólomcsövek és ólom bekötőcsövek cseréjét el kell végezni 15 éven belül.

Te is ellenőrizheted az ivóvíz minőségét

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a te településeden milyen az ivóvíz minősége, magad is utána járhatsz. Ehhez fel kell keresned a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját. A keresőmezőbe beírva a település nevét, majd a nagyító ikonra kattintva máris láthatod, hogy megfelelő-e az ivóvíz minősége. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív