Már megkapták a levelet a szülők arról, hogy a Gábor Dénes Egyetem átvenné a 12. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartási jogát. Fizetőssé tennék, de a jelenlegi diákoknak továbbra is ingyenes lenne. Cserébe rengeteg fejlesztést hajtanának végre és vélhetően több informatika órájuk lenne a diákoknak. Rossz ez vagy sem? Szülőként nem egyértelmű a válasz, hiszen lehet, hogy korszerűbb, és jobb képzést kapnak a srácok, mint most, ráadásul egy mostani elsős lényegében 12 évig járhatna ingyen egy jól felszerelt fizetős iskolába. Az önkormányzat bejelentette: azt az álláspontot képviselik majd, mint a szülők.

Átvenné a sulit az egyetem

A Gábor Dénes Egyetem (GDE) a 2024/25. tanév kezdetétől átvenné az államtól a 12. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát. Erről a szülők már egy tájékoztató levelet is kaptak. Ebben arról írnak, hogy az egyetem magánintézmény és alapvető profilja az IT képzés. 2024. év végére tervezik elkészíteni a tantestület bevonásával a pedagógia programjukat, mely „módszertani, tartalmi megújulást, az infrastruktúra megújulását jelentené”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Fizetős iskola lesz

A levél szerint az iskola fizetős lesz majd, de sem a jelenleg itt tanulóknak, sem 2024. szeptemberében iskolát kezdőknek nem kell fizetniük. Az iskola a 2025. szeptemberétől felvett diákok esetén lesz csak fizetős, havonta 100-150 ezer forintba kerül majd a tandíj.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Közel van az egyetemhez

A GDE azért választotta a Tamási Áron Iskolát és Gimnáziumot, mert közel esik a 11. kerületi székhelyéhez, be tudja építeni az iskolát az informatikai-robotikai képzésébe, és a német nemzetiségi háttér is előnyt jelent. Az ingatlan egyébként a 12. kerület tulajdonában maradna. Az igazgató azt mondta, a szülők képviselői – 2-2 fő osztályonként – szavazhatnak majd a váltásról, de e szavazás nem ügydöntő. A végső szót Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mondja ki 15 napon belül.

A fideszes alpolgármester is megszólalt

Fonti Krisztina a 12. kerületi önkormányzat alpolgármestere, a kormánypárt polgármesterjelöltje ott volt tegnap a szülői választmányi ülésen, fel is szólalt, és Facebook oldalán egy bejegyzés tett közzé a történtekkel kapcsolatban, ezt írta:

Amit a szülők akarnak, azt támogatja az önkormányzat

“Ajánlatot kapott az iskola, hogy állami, tankerületi intézményből egyetemi gyakorló iskolává válhat a Gábor Dénes Egyetem mellett. Ez volt a tegnapi szülői választmányi ülés témája. A szülői fórumra elmentem és elmondtam, hogy a családok és a pedagógusok által kialakított álláspontot fogjuk képviselni az ügyben – írta Fonti. Az alpolgármester egy hozzászólásában még azt is megjegyezte, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonú és az is marad majd.

Rossz lesz ez vagy sem?

Nagy kérdés, hogy az esetleges váltással jobban járnának-e a szülők és a diákok vagy sem. Az ígéretek szerint az iskolát jelentősen felújítanák, a taneszközöket modernizálnák, minden gyermek kapna számítógépet és vélhetően kissé átalakulna a tanrend fókusza. Lehetséges, hogy néhány énekóra helyett informatikát tartanának inkább. Ez egy modern világban nem biztos, hogy hátrány, ráadásul egy mostani elsős akár még 12 évig járhat ingyen egy drága, fizetős iskolába. Kérdés, hogy az ügyet támogató vagy ellenző szülők lesznek-e hangosabbak, hiszen az önkormányzat őket fogja támogatni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: ilusztráció – forrás: MTI/Balázs Attila