Becslések szerint mintegy 1500-2000 milliárd forintra lenne szükség az egészségügyi reformhoz, amivel rövidíteni lehetne ezeket a várólistákat.

Sokkoló várólisták

A Pénzcentrum elemzéséből kiderült, hogy tizenkét beavatkozás esetében nőtt és csak négy esetben csökkent az operációra várók száma a tavalyi évhez képest. Hiába az egészségügyi reformra, az orvosi bérek emelésére és a várólisták csökkentésére tett állami kísérletek, ezek hatására sem javult a helyzet a hazai kórházakban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon sokan várakoznak

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyébként a korábbihoz képest már nem közli, mennyi időt kell várni a betegeknek egy-egy műtétre – kizárólag a várakozók számát –, ezért most már csak ezeket az adatokat lehet összehasonlítani. Kiderült, 2023 elején közel 11 és félezer ember várt operációra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos az idő

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző szerint akadnak olyan beavatkozások, amelyeknél az időnek döntő szerepe van. „A csípő-, és a térdprotézisek esetében jellemzően hosszú a várakozási idő, ezek mind-mind komoly fájdalmat, szenvedést okoznak, adott esetben a mozgásában is korlátozzák a beteget, amíg nem kezelik” – írja a Blikk.

Háromszoros várakozás

„Emellett azonban megnövekedett a szív- és érkatéterezés várólistája is; ezeknél az alany életébe is kerülhet, ha a beavatkozásokkal késlekednek. Utóbbinál 2021-hez képest majdnem megháromszorozódott a várakozók száma” – magyarázta a szakértő.

Idővel csökken az esély

„A diagnosztikus szívkatéterezés mielőbbi elvégzése azért lenne fontos, mert olyan súlyos kórképekre derülhet fény, amelyekkel minél előbb foglalkozni kellene. Máskülönben a beteg gyógyulásra, valamint az egészségben eltöltött életre való kilátásai jelentősen csökkenhetnek.”

Teljes átalakítás kell

Szívkatéterezésre jelenleg 2603-an vannak előjegyezve, ez közel ezer fővel több a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A szakértő szerint teljes átalakítással lehetne elérni, hogy csökkenjen a műtéti várólisták hosszúsága.

Átfogó projekt kellene

„Hozzá kellene nyúlni az egészségügyhöz, de nem abban a formában, ahogyan most csinálják, hanem egy átfogó, erősen finanszírozott projekt végrehajtásával. Ez azt jelenti, az átállás idejére legalább a mostani évi befizetésnek még a felére szükség lenne, tehát plusz 1500-2000 milliárd forintra. Azért ilyen magas ez az összeg, mert közben futtatni kellene a jelenlegi, egyébként rendkívül gazdaságtalan, rosszul szervezett, humánerőforrás-hiánytól szenvedő rendszert, és közben kialakítani az újat” – tette hozzá.

Új kórházakra lenne szükség

„Adott esetben teljesen új kórházakkal, új eszközparkkal, szervezeti struktúrával. Ez nem olcsó, de sokkal hatékonyabb rendszert lehetne létrehozni, aminek a végcélja a betegek mielőbbi és szövődménymentes gyógyulása, illetve a betegségek megelőzése lenne” – mondta a szakértő.

Itt van a legnagyobb növekedés

A beavatkozások közül hét műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés, leginkább a mandula és az orrmandula műtétre várók száma növekedett. Nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Tízezrek várakoznak

Továbbra is szürkehályog-operációra jelentkeztek a legtöbben, de így is kevesebben, mint tavaly, amikor 12 ezer 207-en várakoztak. Az elmúlt évi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés, ugyanakkor 2021-ben „csak” 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre. A csípő- és térdprotézisre várakozók száma tovább nőtt, a sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció