Becslések szerint mintegy 1500-2000 milliárd forintra lenne szükség az egészségügyi reformhoz, amivel rövidíteni lehetne ezeket a várólistákat.

Sokkoló várólisták

A Pénzcentrum elemzéséből kiderült, hogy tizenkét beavatkozás esetében nőtt és csak négy esetben csökkent az operációra várók száma a tavalyi évhez képest. Hiába az egészségügyi reformra, az orvosi bérek emelésére és a várólisták csökkentésére tett állami kísérletek, ezek hatására sem javult a helyzet a hazai kórházakban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon sokan várakoznak

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyébként a korábbihoz képest már nem közli, mennyi időt kell várni a betegeknek egy-egy műtétre – kizárólag a várakozók számát –, ezért most már csak ezeket az adatokat lehet összehasonlítani. Kiderült, 2023 elején közel 11 és félezer ember várt operációra.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fontos az idő

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző szerint akadnak olyan beavatkozások, amelyeknél az időnek döntő szerepe van. „A csípő-, és a térdprotézisek esetében jellemzően hosszú a várakozási idő, ezek mind-mind komoly fájdalmat, szenvedést okoznak, adott esetben a mozgásában is korlátozzák a beteget, amíg nem kezelik” – írja a Blikk.

Háromszoros várakozás

„Emellett azonban megnövekedett a szív- és érkatéterezés várólistája is; ezeknél az alany életébe is kerülhet, ha a beavatkozásokkal késlekednek. Utóbbinál 2021-hez képest majdnem megháromszorozódott a várakozók száma” – magyarázta a szakértő.

Idővel csökken az esély

„A diagnosztikus szívkatéterezés mielőbbi elvégzése azért lenne fontos, mert olyan súlyos kórképekre derülhet fény, amelyekkel minél előbb foglalkozni kellene. Máskülönben a beteg gyógyulásra, valamint az egészségben eltöltött életre való kilátásai jelentősen csökkenhetnek.”

Teljes átalakítás kell

Szívkatéterezésre jelenleg 2603-an vannak előjegyezve, ez közel ezer fővel több a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A szakértő szerint teljes átalakítással lehetne elérni, hogy csökkenjen a műtéti várólisták hosszúsága.

Átfogó projekt kellene

„Hozzá kellene nyúlni az egészségügyhöz, de nem abban a formában, ahogyan most csinálják, hanem egy átfogó, erősen finanszírozott projekt végrehajtásával. Ez azt jelenti, az átállás idejére legalább a mostani évi befizetésnek még a felére szükség lenne, tehát plusz 1500-2000 milliárd forintra. Azért ilyen magas ez az összeg, mert közben futtatni kellene a jelenlegi, egyébként rendkívül gazdaságtalan, rosszul szervezett, humánerőforrás-hiánytól szenvedő rendszert, és közben kialakítani az újat” – tette hozzá.

Új kórházakra lenne szükség

„Adott esetben teljesen új kórházakkal, új eszközparkkal, szervezeti struktúrával. Ez nem olcsó, de sokkal hatékonyabb rendszert lehetne létrehozni, aminek a végcélja a betegek mielőbbi és szövődménymentes gyógyulása, illetve a betegségek megelőzése lenne” – mondta a szakértő.

Itt van a legnagyobb növekedés

A beavatkozások közül hét műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés, leginkább a mandula és az orrmandula műtétre várók száma növekedett. Nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Tízezrek várakoznak

Továbbra is szürkehályog-operációra jelentkeztek a legtöbben, de így is kevesebben, mint tavaly, amikor 12 ezer 207-en várakoztak. Az elmúlt évi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés, ugyanakkor 2021-ben “csak” 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre. A csípő- és térdprotézisre várakozók száma tovább nőtt, a sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció