Nem titok, hogy az általunk fogyasztott ételek befolyásolják a súlyunkat. Sokféle diéta létezik, amelyek azt állítják, hogy bizonyos ételek segítenek a fogyásban, de az elmúlt néhány évben végzett kutatásnak köszönhetően a tudósok rájöttek, hogy az elfogyasztott ételek nemcsak a súlyunkra, hanem az általános egészségünkre és jóllétünkre is hatással lehetnek.

Az étrendünk ugyanis befolyásolja a bélben található baktériumok kolóniáját, ami pedig hatással van az alvásra, a testsúlyra, bizonyos betegségek kialakulásának valószínűségére és még sok másra.

Hogyan őrizhetjük meg a mikrobiom egészségét a táplálkozás által?

A mikrobák gyorsan reagálnak az étrend változására. Valójában az élettartamuk kb. 20 perc, ami azt jelenti, hogy a mikrobióma összetétele gyorsan megváltoztatható, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben az egészséges baktériumok szaporodnak.

A mikrobióma egészségének megőrzésére szolgáló étrend a probiotikumok (jótékony baktériumokat tartalmazó élelmiszerek), prebiotikumok (jótékony baktériumokat tápláló élelmiszerek, pl. a rost, amelyből az ajánlott napi mennyiség egyharmadát akár az activé Fibershake rostitalával is bejutattathatjuk) és a mikrobák által kedvelt egészséges élelmiszerek széles választékának bevezetésével működik, hogy kiegyensúlyozott bélflórát hozzunk létre.

Töltsük meg a tányérunkat zöldségekkel!

Az egészséges tányér elkészítéséhez töltsük fel a tányér felét zöldségekkel – és nem, a sült krumpli nem számít annak! Válasszunk „roppanós” zöldségeket, például brokkolit, zöldbabot és leveles zöldeket, mint a kelkáposzta és a mángold. 

A tányér másik oldalára az egyik negyedbe tegyünk teljes kiőrlésű gabonát vagy hüvelyeseket, a másikba pedig egy adag egészséges, sovány fehérjét.

Együnk kiegyensúlyozott reggelit!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért az egészséges reggeli fogyasztása elengedhetetlen az anyagcsere beindításához, a kognitív funkciók javításához, és segít abban, hogy a nap folyamán jobb ételeket választhassunk. Az ideális étkezés fehérjét, egészséges zsírt és néhány összetett szénhidrátot tartalmaz.

A só és a zsír nem mindig ellenség

Főzés közben nyugodtan használjuk sót, olajat és igen, még egy kis vajat is. Egy kis olívaolaj és só segít a legízletesebb és legkielégítőbb ételek elkészítésében. Például azok a zöldbabok a piacról sem ugyanazok egy kis vaj és só nélkül. Ezek teszik olyan jó ízűvé, amilyennek lenniük kell. 

Tehát ne féljünk tőlük, de ne is szálljunk el velük! Használjunk a normál só helyett mondjuk inkább tengeri vagy rózsaszín Himalája sót, zsíradékként pedig a minimálisan feldolgozott extra szűz olíva- vagy avokádóolajat!

Hidratáció

A végső tanácsunk pedig az, hogy igyunk több vizet. Ha nem igazán vagyunk oda a vízért, akkor választhatjuk akár a teát is, amely ugyan vízből készül, de ha rendszeresen 3-5 dl-nél többet iszunk, a koffein kiszáríthat, ezért pótolni kell a folyadékot. Ne feledjük azt sem, hogy a hozzáadott cukrok és édesítők használatát sem árt mérsékelni!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.