Nem csak Újbudán és a Havanna lakótelepen, hanem a 2. kerületben is egyházi tulajdonba kerülhet több oktatási intézmény. Összességében több száz épület kerülhet át állami vagy önkormányzati tulajdonból az egyházakhoz, miután egy decemberben kihirdetett új jogszabály-módosítás miatt az egyházak igényt tarthatnak ingatlanokra.

Igényelheti az egyház

A BudaPestkörnyéke.hu is foglalkozott azzal a napokban, hogy egy december végén kihirdetett törvény értelmében az egyház igényelheti az eredetileg is közvetlenül hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Erre használhatják az ingatlanokat

Abban az esetben lehet ezt megtenni, ha azokat az egyház is közvetlenül hitéleti, szakrális vagy köznevelési célokra használná. A megállapodásokban az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokat a helyi önkormányzat által megállapított forgalmi értéken kell megjelölni. Itt az épületek tulajdonjogáról, nem az ingatlanokban működő tevékenység fenntartásáról van szó.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A régi gyakorlatot kellene követni

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy gondolja: az iskolák és óvodák épületeinek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni, ugyanis akkor az épületek ellenértékét az önkormányzatoknak ki kellett fizetni valamilyen formában, míg most teljesen ingyen jutnának az ingatlanokhoz.

Változások a 2. kerületben

A Telex információi szerint a 2. kerületi Szabó Magda Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Rózsabimbó Bölcsőde és Óvoda épületei a Magyar Református Egyházhoz kerülnének. A református egyház úgy nyilatkozott, hogy csak az ingatlanokat venné át, nem az intézményi fenntartói jogokat.

Nem kívánnak beleszólni az oktatásba

 „Az egyház nem kíván beleszólni az intézményekben zajló oktatásba, így ezáltal a kérdéses Szabó Magda Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola és a Rózsabimbó Bölcsőde és Óvoda alapítványi működésébe, illetve pedagógiai programjába sem. Szándékunk az, hogy az intézményekben továbbra is a megszokott rend szerint folyjon az oktatás, nevelés, az intézmények működése pedig zavartalan maradjon, és a munka az eddigi magas színvonalon folytatódjon” – írták közleményükben.

Megvédené értékeit az újbudai önkormányzat

Ahogy korábban írtunk róla: Újbudán is több köznevelési épületre adták be tulajdonlási igényüket az egyházak, az önkormányzat vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje. A 11. kerületben az érintett oktatási intézmények az alábbiak: Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület; Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelzik az azt követő tulajdonlási szándékot is); Weiner Leó Zeneiskola; Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

9 milliárd forint az értékük

Az önkormányzat szerint az ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot, „vagyis ennyivel visszavonhatatlanul csökkenni fog Újbuda önkormányzatának vagyona”. Hangsúlyozták: ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta őket.

Balhé a Havanna lakótelepen is

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy nagy balhé kerekedett abból, ki legyen a fenntartója egy általános iskolának a Havanna-lakótelepen. Az önkormányzat szerint az egyház az épületet akarja megszerezni, a szülők viszont tiltakoznak. Az intézmény tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója a tankerület. Január óta a Bocskai István Református Oktatói Központ egyik művészeti tagiskolájának a diákjai is itt tanulnak.

Váratlan fordulat

A szülők a múlt héten kaptak egy levelet a Krétán keresztül arról, hogy a halászteleki egyházközösség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát. Azt írták, az iskola jövője a szülők és a tanárok szavazatától függ. A szülők közül ezt sokan ellenzik. Tüntetést szerveznek és aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá. „Ha én egyháziba akartam volna íratni a gyerekemet, akkor oda íratom” – jelentette ki egyikük. Más valaki úgy vélte, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy az ilyen egyházi iskolák egybeolvadnak a rendes iskolákkal.

Egymilliárd forintot ér az épület

A 18. kerület polgármestere szerint csak azért akar fenntartó lenni az egyház, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. „Természetesen bejelentkeztek fenntartóként és utána jön a tulajdonjog. Ez az épület így felújítva körülbelül 1 milliárd forintot ér” – ismertette Szaniszló Sándor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: zabó Magda Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola. Fotó: Wikipedia