A Momentum Mozgalom Márki Zay Pétert támogatja a második fordulóban – ezt jelentette Fekete Győr András, a párt elnöke.

Tisztulás

A Momentumnak az volt a célja az előválasztással, hogy kormányzóképes összefogás jöjjön létre, ám emellett ugyanolyan fontos célként jelölte meg, hogy megtisztuljon az ellenzék – közölte Fekete Győr András.

Márki Zay mellett

Ezért a Momentum Mozgalom politikai közössége Márki Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnökjelöltjét támogatja.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megújulás

Fekete Győr András elnök az új formációnak szimbolikus nevet is adott, a Megújulás szövetségének nevezte a közös platformot.

Karácsonynak nem szóltak

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy erről a lépésről nem tájékoztatták Karácsony Gergelyt, az MSZP-PM-LMP jelöltjét. Fekete Győr András egyébként az ellenzéki előválasztáson csak az 5. helyen végzett a miniszterelnök-jelöltek versenyében.

Meg kell mondani

Fekete Győr András elnök hangoztatta, hogy úgy érezték, ki kell nyilvánítaniuk, hogy kit támogatnak, meggyőződésük, hogy Márki Zay képes jövő áprilisban legyőzni a jelenlegi kormányfőt.

Üzentek a Jobbiknak

Orosz Anna elnökségi tag ehhez hozzátette: felhívja a ellenzéki pártokat, hogy a második fordulós előválasztás előtt szintén tegyék le a voksukat, hangsúlyozva, hogy itt elsősorban a Jobbikra gondolt.

A Jobbik elnöke visszaüzent

Jakab Péter közösségi oldalán azt nyilatkozta a hírrel kapcsolatban: elfogadja a Momentum döntését. Azt viszont nem szeretem, amikor a szövetségeseink sajtótájékoztatókon felszólítanak arra, hogy mi, jobbikosok mit tegyünk és mit ne” – tette hozzá. Jakab Péter ismételten hangsúlyozta, hogy a Jobbik azt fogja támogatni, aki megnyeri az előválasztást.

Ahol sikere volt a Momentumnak

Az ellenzéki előválasztáson a DK színeiben indult (a Momentum és a Liberálisok által is támogatott) Jószai Teodóra 51,17%-kal verte meg Nagy Jánost, Szigetszentmiklós jelenlegi polgármesterét Pest 8-as számú választókerületében. Nagy Jánosra (Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa Mozgalom) 48,83% szavazott. Ez mindössze 98 szavazatnyi különbséget jelentett. Jószai Teodóra úgy nyert a helyben jól ismert városvezető ellen, hogy semmilyen politikai tisztsége nem volt korábban – írtuk korábban a BudaPestkörnyéke.hu-n az adatokat elemezve.

Ez egy nyerhető körzet

Pest 8-as számú választókerülete tíz települést – Dunavarsányt, Halásztelket, Majosházát, Százhalombattát, Szigetcsépet, Szigethalmot, Szigetszentmártont, Szigetszentmiklóst, Szigetújfalut és Tökölt – foglalja magában, nagyjából 150 ezer ember él itt. 2018-ban a fideszes Bóna Zoltán 40,33 százalékkal nyerte el az országgyűlési képviselői helyet, és mivel az ellenzéki jelöltek együtt 55 százalék fölött szerepeltek, ez nyerhető körzet lenne.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már a tévéelnökségre is van ötlet