Kipróbálnád a 70-es, 80-as, 90-es évek meghatározó utazási élményét? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival? Akkor jó helyen jársz!

Múltidéző vonatok

Idén, a nagy sikerű hatvani retró hétvége után, a népszerű balatoni vonalakon felül Pécs térségében is utazhatnak múltidéző vonatokkal, ahol korabeli mozdonyok, és hozzá tartozó személykocsik állnak forgalomba, emellett megkóstolhatók az Utasellátó adott korszakra jellemző ételei- és italai is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Retró hétvégék

A nagyobb szabású retró hétvégéken túl kisebb eseményekkel is készülünk, például egy-egy meghatározó járműtípus búcsúztatása céljából az utolsó utak meghirdetésével.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Balatoni retró hétvégék

A korábbi évek sikere után, idén nyáron is visszatérnek a retró vonatok a Balaton-parti vasútvonalakra. A júliusi rendezvény után, augusztus 13. és 14. között is. Az idei harmadik retró hétvégén számos újdonsággal találkozhatnak Utasaink.

Érdekességek

“A rendezvénnyel kiemelten szeretnénk kedveskedni a Nohab rajongóknak is azáltal, hogy egyszerre négy Nohab fog ellátni szolgálatot Budapesttől egészen Szombathelyig, a hétvégén egy-két érdekességgel fűszerezve, de természetesen ismét lehet majd találkozni a már megismert típusokkal is, például Szergejekkel, Púpossal és ABbmottal. Sajnos a Berlinből érkező Saxonia expresszvonat közlekedtetésétől németországi pályafelújítási munkák miatti jelentős menetidőnövekedés miatt a szervező lemondott.” – áll a MÁV közleményében.

Balatonfüred – Tapolca

A Balaton északi partjának ikonikus vasútvonalán idén is számos személy-, expressz- és InterCity vonat élén áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retró szerelvény. Számos dízelkülönlegesség mellett, a legendás 424 247-es gőzmozdony is menetrend szerinti vonat élén lát el szolgálatot. Ezúttal a szolnoki Tekergőt húzza majd Balatonfüredtől, maga mögött a vékonycsíkos Bd 20-37 gyorsvonati kocsikból álló szerelvénnyel. A szerelvény szombaton Szolnok és Balatonfüred között, valamint vasárnap visszaútban a V43,1001-es eredeti színű villanymozdony vontatja.

Így alakul a hétvége

Egy Bp 29-05-ös sorozatú kocsikból álló szerelvény mindkét nap személyvonatokon közlekedik majd Balatonfüred és Tapolca között. Szombaton az M61 001 Nohab, vasárnap az M62 127 pályaszámú „bajszos” Szergej vontatásával..Szintén egy Szergej, közülük a klasszikus piros, díszléces M62 265 vontatásával egy „telikék” szerelvény is jár majd, amely egy By 20-17, két Bhv 20-07 és egy BDbh 82-28 kocsiból áll. Szombat délután az ABbmot is a vonalra látogat, amely a hétvége többi részén Tapolca és Keszthely között dolgozik. A Záhonyból érkező Tekergőt ezúttal szombaton az M62 127-es Szergej továbbítja.

Budapest – Balatonfüred 

Az elmúlt időszakban, a retró hétvégék színtereként, nagyon csekély szerepet kapott a 29-es vonal északi szakasza, ezt ellensúlyozva, ezalkalommal számos alkalmi összeállítású vonatot közlekedtetünk  a Balatonnak ezen részén is. Visszatér a dízelvontatás is, méghozzá Nohabbal, melyek közül a 020-as fogja egy pár menetrend szerinti Kék Hullámot továbbítani a szombati napon odaúton és vasárnap visszaúton teljes útvonalon. Szombaton Budapest felé, és vasárnap Balatonfüred felé az eredeti színére visszafestett V63 004 fogja vontatni a vonatot a villamosított szakaszon.

Régi arculatos kocsik

A vonat a megszokottól eltérő összeállítással közlekedik, kizárólag régi arculatos kocsikkal, köztük egy Apee „Kiskomfort” és egy CAF étkezőkocsival is, melyekben az Utasellátó különleges retró kínálata várja Utasainkat. A komfortkocsiba magasabb szintű ellátást biztosító prémiumjegy is váltható. Az összeállítást képezi továbbá egy GOSA Bmz, egy DWA Bpmz, egy Bmx és egy BDmpee, mind a régi arculat szerinti színtervvel. A különleges szerelvény áramellátását pedig egy villamos-fűtőkocsi látja el.

Keszthely – Tapolca – Szombathely

Az idei balatoni retró hétvégék egyik legnagyobb újdonsága, hogy jelentős szerepet kap a 26-os számú vasútvonal is. A júliusi hétvégével azonos szerelvénnyel és járaton fog közlekedni az M40 224-es Púpos. A vonalat azonban a Nohabok fogják uralni, ugyanis a Tapolca és Keszthely között közlekedő személyvonatokon jár majd a MÁV Rail Tours M61 019 pályaszámú narancsszínű Nohab mozdonya egy gyorsvonati szerelvénnyel, amely 2 Bo 20-37 és egy B 20-80 kocsiból áll. Emellett a Komplex Rail kft. 618 629 pályaszámú zöld Nohab mozdonya is továbbít Szombathely felől egy retró olajzöld kocsikból kiállított gyorsvonatot, mindkét nap. A vonat összeállítása három darab Bhv 20-07-es kocsi, továbbá a Ddb 92-05 104 pályaszámú olajzöld „nagypakli” lesz. A vonalon szintén forgalomba áll az öttengelyes magyar motorkocsi, az ABbmot, mely mindkét nap Keszthely és Tapolca közt teljesít egy vonatpárt önállóan.

Samu

A BVmot, „Samu” motorvonat a Balaton déli partján közlekedik retró Zala InterCity vonatként Keszthelyre, megidézve a 90-es éveket. A vonat szombat reggel indul Budapestről, majd a 26 évvel ezelőtt megszokott megállási rend szerint megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon, ezek után megérkezik Keszthelyre, ahol átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő Nohabos, retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra. A hétvége zárásaként, Keszthelyről a Déli pályaudvarra közlekedik ismét Zala InterCityként. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MÁV