A közösségi közlekedésben általános érvényű, ötezer forintos “klímabérlet” bevezetését szorgalmazza az energiaválság ellen az LMP.

Segítség

Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati – online követhető – sajtótájékoztatóján kiemelte: rövid távon segíteni szeretnék a rászorulókat, a magas benzinárak miatt hátrányt szenvedőket. Hosszú távon pedig segíteni kívánják a fenntarthatósági szempontokat, a “zöld átállást” – fűzte hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Országosan megvásárolható

A klímabérlet olyan országosan megvásárolható, egységesen ötezer forintba kerülő bérlet lenne, amely minden tömegközlekedési eszközre érvényes lenne – ismertette. Az LMP-s képviselő rámutatott: ehhez hasonló szabályozást nemrég fogadtak el Németországban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ez is érdekelhet:

Aggályok: az uniós szabályok miatt megbukhat a kettős üzemanyagár

A tömegközlekedésé a jövő?

Megjegyezte: a klímabérlet azért is jó megoldás, mert álláspontjuk szerint a jövő nem az autós, hanem a tömegközlekedésé. Kitért arra is, hogy első lépésként három hónapos átmeneti időszakra vezetnék be a klímabérletet, és utána valódi, társadalmi vitát folytatnák arról, hogy fennmaradjon-e.

Kedvező tarifa

A kedvező tarifa mellett ugyanis fejleszteni szükséges a közösségi közlekedést is, mert akármilyen olcsó, vannak olyan területek Magyarországon, ahol nem jelent minőségi alternatívát az autós közlekedéssel szemben – tette hozzá.

Központi büdzsé

A klímabérlet költségeit a központi büdzséből finanszíroznák, nem a “kivéreztetett önkormányzatok, vagy a csőd szélén álló közlekedési vállalatok” viselnék – mondta.

FRISS!

Kásler Miklós kirúgta, most mégis egy új, mesés pozíciót kap az OORI volt főigazgatója

Megoldások

A lehetséges megoldások között említette a nagy szennyező vállalatok társasági adójának 25 százalékra emelését. Csak a Moltól beszedett extrabevétel fedezné a költségeket, és még maradna is belőle – közölte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BPK