Az önkormányzati szakrendelők államosítása megint a betegek jogait sértené, hosszabb várólistákat, várakozási időt eredményezne – erről írt Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán.

Egyeztetnének

Tiltakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége a szakrendelők államosítása ellen, ezért azonnali egyeztetést kezdeményeznek az egészségügyet is felügyelő belügyminiszternél, Pintér Sándornál.

Megújulnak a rendelők

Az önkormányzatok hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi szakrendelők színvonalas ellátást biztosítsanak a helyi lakosoknak. A Főváros az Egészséges Budapest program keretein belül már számos rendelőintézetet felújított.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Maradjanak a rendelők

A szövetség elutasítja, hogy ezek a rendelők állami felügyelet alá kerüljenek, hiszen nem csak a betegek, de az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekei is sérülnének.

Szembemegy a megállapodással

A főpolgármester posztjában felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés szembe megy a Főváros és a kormány 2019-es megállapodásával is, a budapestiek érdekében kértek pénzt a rendelők felújítására és nem pedig azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse a rendelőket.

„A józan ész győzni fog”

Remélem, hogy a józan ész győzni fog, és nem mérnek még egy csapást, az amúgy is rossz állapotban lévő magyar egészségügyre – tette hozzá.

Megvalósult beruházások

2010 után 1700 milliárd forinttal több forrást kapott az egészségügy, és olyan kórházrekonstrukciók és -fejlesztések indultak el, ami eddig nem volt tapasztalható. A EBP – amely a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztését jelenti – keretében több centrumkórház, országos intézet, kórház és a térségben található szakrendelők megújítását célozza 700 milliárd forint keretösszegben hangzott el korábban egy sajtótájékoztatón.

32 rendelő újult meg

A másik nagyberuházás a program keretében a Szent János Kórház területén megépülő 80 ezer négyzetméteres új klinikaépület, valamint a régi épületek rekonstrukciója. Az EBP keretében 32 szakrendelő újul meg, ezek közül tizenegy fővárosi intézménynél már be is fejeződtek a fejlesztések.

Milliárdos megújulás

Az EBP keretében 2020-ban 10,4 milliárd, 2021-ben 10,2 milliárd forintot biztosított a kormány a fővárosi egészségügyi alap- és járóbeteg-ellátásának fejlesztésére.

Előkészületek

A Bajcsy-Zsilinszky kórházhoz tartozó XVII. kerületi szakrendelő komplex megújításához szükséges kiviteli tervek elkészítése zajlik, a X. kerületi Maglódi úti szakrendelő berendezésének és orvostechnológiai, informatikai eszközeinek beszerzése pedig folyamatban van – sorolta Tóvizi Attila, az EBP miniszter biztosa.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely