A mai napig hűen őrzi férje emlékét Bálint György özvegye. Récsey Antóniát hosszú, több évtizedes kapcsolat fűzte az ország kertészéhez. Először a könyvei gondozója volt, idővel pedig sokkal mélyebb kapcsolat alakult ki közöttük, aminek házasság lett a vége.

A közös otthonban él

Antónia asszony még mindig abban a pesti házban él, ami a közös otthonuk volt, ahová olyan sok kedves emlék fűzi, és aminek éke a csodálatos kert, amiben haszon- és dísznövények, fák, bokrok és virágok pompáznak. Minden pontosan ugyanolyan, mint férje halála előtt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Saját maga gondozza a kertet

„Saját magam gondozom a kertet, különös figyelmet szentelve azoknak a fáknak, amiket a férjem ültetett 97 éves korában. Egyrészt jó testmozgás, ami formában tart, másrészt pedig nem akarom, hogy mindez az enyészeté legyen” – mesélte Antónia.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

„Közelebb érzem magamhoz a férjemet”

„Mindennap van valami munkám vele, és ilyenkor még közelebb érzem magamhoz a férjemet. Ráadásul nincs is jobb érzés annál, mint amikor a saját magam termesztette zöldségeket tehetem az asztalra az unokáim elé” – tette hozzá.

Évtizedeken át éltek boldogan

A házaspár több mint két évtizeden át élt boldogan, egészen Bálint gazda 2020-ban bekövetkezett haláláig. Az asszony azóta is azért él és dolgozik, hogy méltó emléket állítson az ország leghíresebb kertészmérnökének.

„Fentről figyel és irányít engem”

„Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék a férjemre. Hiszek benne, hogy onnan fentről figyel és irányít engem. Ez inspirál engem arra, hogy ne egy megkeseredett asszony legyek. A hiányérzettel együtt élni nagyon nehéz, de tudom, hogy ő is azt akarja, hogy erős maradjak és tegyek valamit, amit az én kicsi személyem tehet ezen a földön” – mondta az özvegy.

Ápolja az emlékét

„Kemény vagyok és két lábon állok. Az tart életben, hogy ápolom az emlékét, a sírját és mindent, ami hozzá fűz és amit kaptam tőle. Annyi jót adott nekem ő az életében, hogy azt nehéz meghálálni – árulta el a Blikknek Récsey Antónia.

Díjat alapított

Az özvegy éppen ezért alapította a Bálint Gazda-díjat, mert úgy érzi, a férje halála óta az a feladata, hogy az emlékét életben tartsa. A díjat a MATE budai kampuszának hallgatói pályázhatják meg, és a pénzjutalmon kívül egy érem is jár hozzá, aminek egyik oldalon Bálint György portréja, a másikon pedig a mottója olvasható: „Egész életemet a hűség jellemezte. Hűség a hazához, a tudáshoz és a termőföldhöz.” Az elismerést a napokban, egy nagyszabású ünnepségen adta át immáron másodszor Antónia.

Elvették mindenét

„A férjem életében sok nehézségen keresztül ment, elvették a földjét, mindenét. De a szakmáját soha életében nem hagyta el, mindig a mezőgazdasággal foglalkozott. Talán ezért is szerették őt annyira, hiszen az őt ért veszteségek ellenére mindig derűs volt és mosolygott” – emlékezett vissza az özvegy.

Nehéz élete volt

Pedig a sors élete száz évében nem bánt kesztyűs kézzel Bálint gazdával. A második világháború alatt először a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahonnan végül csodával határos módon szökött meg, miután túlélte a tífuszt is. A háborút rajta kívül egyedül a nővére élte túl. Három feleségéből kettőt temetett el, majd ezután érkezett az életébe Antónia, aki mellett igazi boldogságra lelt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bálint gazda. Fotó: akibic.hu