Vegán szendvicskrémeket és más egészséges ételeket is megkóstolhatott az az érdeklődő, aki részt vett Budakeszin rendezett „Gasztronómia az egészségünkért” bemutatón és vásáron. A rendezvényen szakorvosok tartottak előadást a mozgás fontosságáról és az egészséges táplálkozásról.
Egészségnap Budakeszin
Főzőbemutató és kóstolóval egybekötött gasztronómiai vásárt tartottak Budakeszin, az Erkel Ferenc Művelődési Ház udvarán. Az eseményt a Budakörnyéki Egészségprogram részeként a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás szervezte.
Fontos a táplálkozásren
„Azzá leszel, amit eszel” –mondta nyitóbeszédében dr. Győri Ottilia. Budakeszi polgármestere, arról is beszélt, hogy a Budakörnyéki Társulást alkotó települések lakói számára szeretnének minél szélesebb körű segítséget nyújtani ahhoz, hogy egészségesebben éljenek.
Egészségház az egészséges lakosokért
Ezért is hozták létre néhány éve Budakeszin az Egészségházat, ahol már egyre több szakrendelés elérhető a környék lakói számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.
A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!
2030-ig tart a program
A polgármesterasszony arról is beszélt, hogy az Budakörnyéki Egészségprogram 2018-ban kezdődött és egészen 2030-ig tart, egyik partnere pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.
Herceghalmi szörpöket is lehetett kóstolni a vásáron
„Meg kell állni”
„Nem tudatosítjuk, hogy mi az egészség, olyan természetesnek tűnik, pedig nem az” – mondta előadásában az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Dr. Bogos Krisztina szerint a betegség az az állapot, amikor meg kell állni és meg kell nézni, hogy mi miért alakult ki.
Dr. Bogos Krisztina tanácsadást tart a rendezvényen
A náthára is oda kell figyelni
„Egy egyszerű nátha is arra utal, hogy a szervezet megfáradt. Itt is meg kell állni és komolyan venni. Semmit nem lehet bagatelizálni” – mondta a főigazgató asszony.
Vegán szendvicskrémet is lehetett kóstolni
Zöldég és gyümölcsfogyasztás
„Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy változatosan és mértékletesen kell enni” – ezt már Dr. Tóth Angéla kardiológus mondta. A szakorvos szerint a túl sok étel ugyanolyan rossz, mint a túl kevés. Minden étkezésnek 40 dekányi zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia és mindössze 8-10 dekányi húsféleség is elegendő ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk.
Kenyérfélék és édesség
A kenyérfélékből a teljeskiőrlésűt és a magvas kenyereket részesítsük előnybe. A doktornő szerint szigorú kontroll alatt kell tartani az édesség fogyasztását.
Budakeszi polgármesterének is megmérték a vérnyomását
Napi kalóriabevitel
A nőknél a napi kalóriabevitel 1600-2500, a férfiaknál pedig 2500 és 3000 között mozogjon. „Aki pedig elhízott, azoknál ennek a kalóriamennyiségnek a fele is elegendő”- mondta a kardiológus.
Ha iszunk, akkor az bor legyen!
Tóth Angéla arról is beszélt, hogy alkoholt is lehet fogyasztani, de: a likőrök, az édespezsgők és a sör fogyasztása azonban nem javasolt. Nőknél naponta 1 deci bor, férfiaknál pedig napi 2 deci bor elfogyasztása az ideális mennyiség.
A mozgás nem luxus
A kardiológus szerint a mozgás nem luxus, hanem gyógymód. „Mindenki számára javasolt a gyaloglás, a futás vagy az úszás. Mindenki hetente legalább 150 percet szánjon a mozgásra”.
Helyi termelők portékáját is meg lehetett kóstolni illetve vásárolni
Vegán finomságok
A rendezvény résztvevői finomabbnál finomabb egészséges ételeket kóstolhattak, amelyet többek közt Bánfi Ibolya, életmód- és táplálkozási tanácsadó, vegán séf készített. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.
Kiemelt kép: Győri Ottilia és vendégei a gasztronómiai bemutatón – Forrás: Budakeszi Hírmondó