Egy kormányrendelet értelmében a települési önkormányzatok képviselő-testületei önállóan szabályozhatják a közvilágítás időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket az előttünk álló időszakban. A Budapest környéki települések vezetői nem gondolkodnak a közvilágítás idejének csökkentésében.

Felhatalmazást kaptak

Felhatalmazást kapnak a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, a budapesti kerületek, illetve fővárosi területeknél a főváros képviselő-testülete, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák – áll abban a rendeletben, ami a Magyar Közlönyben jelent meg novemberben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kell jóváhagyás

A friss rendelet szerint semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hol lehet spórolni?

Amikor nyáron bejelentette a kormány, hogy a településeknek piaci áron kell beszerezniük majd az áramot, több önkormányzatnál is felmerült, hogy a közvilágításon hogyan tudnának spórolni. Erről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is beszélt. „Elképzelhető, hogy éjfél és hajnali négy között nem lesz közvilágítás egyes kistelepüléseken, ha az érintett önkormányzatok nem kapnak valamilyen kompenzációt a rezsicsökkentés utáni időszakban” – nyilatkozta akkor Schmidt Jenő.

A közvilágítás a biztonság része

A magyar nagyvárosok közül Miskolcon egyértelműsítették: a közvilágítás a lakók biztonságérzetét elősegítő elem. A település példája egyébként jól mutatja, hogy milyen mértékben szálltak el az energiaárak: a városban található 19 000 köztéri lámpa működtetése idén 450 millió forintból jön ki, 2023-ban viszont ez már több mint 2 milliárd forintot emészt majd fel – olvasható a Telex összeállításában.

Minden második lámpatestet kikapcsolják

A több mint húszezres Baranya megyei Komlón a csomópontokat, balesetveszélyes útszakaszokat leszámítva, legalább minden második lámpatest kikapcsolásra kerül, közel 50 százalékos megtakarítást terveznek ezzel. A Tolna megyei Dunaföldváron a 2017–2018-as időszakban már átálltak LED-es közvilágítási rendszerre, ezzel az eredeti szolgáltatási díjhoz viszonyítva 52 százalékos megtakarítást értek el.

Szentendre: nagy lenne a társadalmi kár

„Felmértük a közvilágítás korlátozásával járó megtakarítási lehetőségeket, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az intézkedés társadalmi kára nagyobb, mint az elérhető megtakarítás” – vélik Szentendrén. A település a fent leírtak miatt semmilyen korlátozást nem tervez. Fülöp Zsolt polgármester hozzátette: sajnálattal értesültek Dukai Miklós önkormányzatokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatójából arról, hogy a kormányzat nem kívánja bővíteni az energetikai fejlesztésre fordítható uniós forrásokat.

Érden még számolnak

Érden jelenleg számításokat végeznek arról, hogy egyáltalán megérné-e módosítani, mivel az átállás rendkívül bonyolult. Ezt a milliós kiadásokkal és hosszabb időt igénylő műveletekkel indokolták. A településen jelenleg több lehetőségen is gondolkoznak. Egyik a lámpatestek átprogramozása, hogy kisebb legyen a fényerejük. A másik a 2021-ben bevezetett alkonykapcsolós rendszerről való visszaállás. Itt azt nézik, hogy a 179 transzformátorkörzet visszaállítása milyen költségekkel járna.

Nem csökkentenek Szigetszentmiklóson sem

„Fontos a városunk közbiztonsága, ezért nem gondolkodtunk eddig sem a közvilágítás csökkentésében” – fogalmaztak Szigetszentmiklós vezetői. A településen az elmúlt években igyekeztek energiatakarékos lámpatesteket felszerelni, így a város tudja finanszírozni a költségvetéséből a növekvő energiaköltségeket. Az agglomerációs város olyan szinten „szerencsés” helyzetben van, hogy a jelenlegi közbeszerzési szerződéseik csak 2023 őszén és nyarán váltanak, így jelentős költségnövekedés várhatóan csak akkor lesz a település számláin.

Fűtünk vagy világítunk?

A megkérdezett kisebb és nagyobb települések többsége nem tervezi a közvilágítás csökkentését. Az önkormányzatok azonban más-más módon élnek a lehetőséggel. A sokszorosára dráguló energia mindegyik önkormányzatot rosszul érinti, viszont a kisebb települések könnyen eljuthatnak odáig, hogy választaniuk kell: a szociális otthont fűtik, vagy pedig néhány órára lekapcsolják a közvilágítást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szentendrén sem csökkentik a közvilágítás mértékét. Fotó: szentendre.hu