Ma lenne 75 éves a magyar zenei élet egyik meghatározó személyisége, Somló Tamás. Barátai, pályatársai számára még ma is drámai és felfoghatatlan, ami vele történt. A Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként is ismert művész 2016-ban hunyt el. Somló Tamás Budakalászon vásárolt villájában szerette volna kipihenni a turnék és a koncertek fáradalmat, a súlyos betegség azonban közbe szólt.

Több hangszeren is játszott, zenebohóc volt  

A józsefvárosi Práter utcai Általános Iskola zenetagozatára íratták be, ahol hegedülni tanult. Ezután az Állami Balettintézet Gimnáziumába járt, ahol fúvós hangszereken is játszott, majd zongorázni és basszusgitározni kezdett. Később átkerült az Állami Artistaképzőbe, ahol zsonglőr, akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Zenebohócként körbeutazta a világot Luxor nevű csoportjával, ám végül a zenészi pályát választotta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatalmas sikerek az LGT-vel

Somló Tamás 1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Utóbbi zenekarban énekesként, basszusgitárosként és szaxofonosként is szerepelt. Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített. Legismertebb dalai közé tartozott az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress, az Annyi mindent nem szerettem még.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szólókarrierbe kezdett

Ezt követően hat évig Dániában dolgozott, majd Demjén Ferenc meghívására hazaérkezett és több produkcióban közreműködött, például a Rapülők koncertjén. 1992-ben jelent meg első szólólemeze, 1996-ban énekelt a Patika című filmben, egy dala szerepelt a Hyppolit a lakáj című filmben. 2012-ben a The Voice – Magyarország hangja című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja volt.

Külföldön lett rosszul

„Soha nem felejtem el, hogy először Torontóban, egy kinti fellépést követően lett rosszul. Onnan már úgy jött haza, hogy sejtettük, komoly baj van. Élete utolsó éveit úgy élte le, hogy tudta, bármelyik nap az utolsó lehet számára. Sokszor vittem neki ebédet, szerette a főztömet. Bárcsak segíthettem, meggyógyíthattam volna…” – mesélte a pályatárs, Horváth Charlie a Blikk visszaemlékező írásában.

Drámai és felfoghatatlan volt a halála

„Tele volt energiával, ötlettel, álmokkal, ezért is lehetett annyira drámai és felfoghatatlan számunkra, amikor kiderült, hogy súlyos beteg. Nem mondtuk ki, de tudtuk, hogy itt nincs se isten, se ember, aki megmenthetné őt. Olykor láttam rajta, hogy fél. Két nappal a halála előtt találkoztunk utoljára, és számomra egyértelmű volt, hogy ő már ott áll a kijáratban, hogy elinduljon a végtelen felé” – mondta Solti János, az LGT dobosa.

Árulták a villáját Budakalászon

A Budapestkörnyéke.hu írt arról 2018-ban, hogy árulják Somló Tamás villáját Budakalászon. Az elhunyt LGT-legenda villáját 130 millió forintért hirdették. Az épületben senki sem lakott, felújításra szorult.

Három szintes, régi épület

„Budakalászon kúria eladó. 2500 négyzetméteres telken (55 X 50 m) 3 szintes, 320 nm alapterületű lakóingatlan. Az ingatlant még Bárczy Dezső államtitkár építtette a két háború között, majd fia, Bárczy János író használta, jelenleg is egy olyan művész hagyatéka, akinek a neve hallatán mindenkiben megszólal a zene” – idéztük akkor a hirdetést.

Pihenni szeretett volna

A villát azért vásárolta a legendás zenész, hogy ott pihenhesse ki a turnék és koncertek fáradalmait, illetve, hogy szabad hétvégéit a város zajától távolabb, az agglomerációban tölthesse. Somló Tamás a hirtelen jött betegsége miatt csak a belső rész rendberakásáig jutott.

68 évesen hunyt el

 A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után 2016. július 19-én virradóra érte a halál. A felejthetetlen muzsikust négy gyermeke és egy ország gyászolja azóta is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Somló Tamás