Szigorú szankciókra, akár bontásra is számíthatnak azok, akik – fittyet hányva a helyi építési szabályoknak – a megengedhetőnél több lakást alakítanak ki egy-egy ingatlanon – jelentette be T. Mészáros András, Érd polgármestere.

A polgármester elmondta: a visszaélések elszaporodtak az utóbbi hónapokban, és a járási hivatallal együttműködve mindent megtesznek ezek felszámolásáért – írja az Érdmost.hu.

A helyi építési szabályzat rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva egyes érdi ingatlanokon a megengedhetőnél jelentősen több lakást alakítanak ki a lelkiismeretlen építtetők, kivitelezők, ami a vásárlók számára többféle hátránnyal jár – mondta a polgármester.

Hozzátette: Ilyen esetekben nem önálló albetétként bejegyzett lakást vásárolnak, hanem valamekkora tulajdoni hányadot. Nem tudnak önálló közüzemi fogyasztásmérőket igényelni, ráadásul az ilyen telkek csaknem egészét elfoglalják a lakásokhoz tartozó gépkocsik, rengeteg a burkolt felület, igénytelen a zöldterület. Úgy tapasztaljuk, egyre több károsultja van ezeknek a machinációknak – fűzte hozzá T. Mészáros András.

Bontás lehet a vége

Az érdi városvezető a sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az idei év kiemelt feladatai közé fog tartozni a visszaélések feltárása, megszüntetése, a legszigorúbb intézkedésekkel , akár a bontás elrendelésével  is élve.

Ebben a járási építésfelügyelettel működnek együtt. Az információkat egyrészt az ellenőrzések során feltárt adatokból, másrészt az ingatlanpiaci hirdetésekből szerzik be.

Érd lakóövezetében az ingatlanok jelentős részén egylakásos lakóépület építhető, ezer négyzetméteres telekméret fölött alakítható ki két lakás, de ennél több sem építési engedéllyel, sem anélkül nem hozható létre.

Érdhez kapcsolódó cikkeink:

Az engedély nélküli építkezés következménye

Ha engedély, bejelentés nélkül építkezünk, két út áll előttünk: vagy lebontjuk az engedély nélkül épített építményt, vagy fennmaradási engedélyt kérünk. Tudnunk kell, hogy fennmaradási engedélyt csak akkor kaphatunk, ha az építmény egyébként a jogszabályi előírásoknak megfelel. A szabálytalan építést feltáró építéshatóság határozatában általában utal arra, hogy az épület fennmaradhat-e, vagy mindenképp le kell bontani – írja az ingatlanjog.hu

A fennmaradási engedély kiadásával egyidőben kiszabják az építési bírságot is. Ez gyakran két lépcsőben történik: az építmény először ideiglenes fennmaradási engedélyt kap, ekkor a bírság 30%-át kell megfizetni. A végleges fennmaradási engedély kiadásakor kell megfizetni a maradék 70% bírságot. Az épület lebontása esetén nem kell bírságot fizetni.

Csak egy kicsit nagyobb a ház

Ugyancsak kiszabhatnak építési bírságot, ha az épületet nem a terveknek megfelelően építjük meg, szabálytalan megoldásokat alkalmazunk. Nagyon gyakori, hogy a tervektől eltérően minden irányban csak egy kicsit nagyobb házat építünk, különösen akkor, ha a beépítési lehetőségek miatt nem terveztethettünk az igényeinknek megfelelő méretű épületet. Az elfogadott mérettűrésre pontos szabályok vonatkoznak: az épület elhelyezése a telken legfeljebb 10 cm-t térhet el a tervtől. Az épület méretei általában maximum 1 százalékkal, de legfeljebb 0,5 m-rel térhetnek el a tervezettől. Felső határ is van: az alapterületi eltérés legfeljebb 0,5 m2, a térfogati 5 m3 lehet.

Amennyiben az épület ennél nagyobb mértékben eltér a tervtől, fennmaradási engedélyt kaphat a bírság megfizetése mellett, vagy amennyiben nagyobb a jogszabályokban megengedett méretnél, úgy vissza kell bontani.

Az építési bírság mértéke

Az építési bírságok mértékét, és a kiszabás rendjét az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályait kormányrendelet szabályozza. A rendeletben pontosan összegben adják meg az egyes építményekre vonatkozó díjszámítási alapot. Így például családi ház, üdülő építés alapdíja 140 ezer Ft négyzetméterenként, melléképületé 100 ezer Ft/m2. A térfogatban mérhető építmények (pl. pince, medence, kerti tó, siló, stb.) alapdíja 20 ezer Ft/m3.

Felületben mérhető építmények alapdíja (pl. előtető, kerti tető, homlokzat felületképzés, reklám, stb.) általában 20 ezer Ft/m2, de például kerítés, terasz, erkély esetén ez az összeg 40 ezer Ft/m2.

Jelentős összegre számíthatunk a homlokzatra, tetőre szabálytalanul elhelyezett építmények (pl. klíma, napkollektor, antenna, stb.) esetén itt az alapdíj 280 ezer Ft darabonként.

A bírság alapdíját megszorozzák a szabálytalanul épített építmény alapterületével, térfogatával, illetve a készültségnek megfelelő szorzóval. A bírság összege az engedély nélküli építés esetén az így kapott összeg 50 százaléka, szabálytalan építés esetén 40 százaléka. Bejelentés elmulasztása esetén, vagy engedély nélkül építhető, de szabálytalan építés esetén 20 százalék. Ha a kivitelezés az engedély kézhezvétele után, de még jogerőre emelkedése előtt készül, úgy a bírság felére mérsékelhető.

Fontos tudni, hogy az építési bírságot 60 napon belül, egy összegben kell megfizetni. A bírság megfizetésére egy alkalommal kérhetünk 60 nap halasztást, de részletfizetés nem kérhető.

Kiemelt kép: bontasszakerto.hu