Egy kérdés, ami minden kisgyerekes szülő száját elhagyta legalább egyszer. Attól az esettől eltekintve, amikor már nem is lehet feladni a cipőt szemünk fénye lábára, sokszor igen nehéz megállapítani, hogy valóban méretváltásra van-e szükség. Egy gyerekcipő-szakértő segítségével összeszedtük azokat a jeleket, amelyek megkönnyítik a döntést.

Miből tudhatjuk biztosan, hogy a gyerek kinőtte szeretett csukáját? Nem könnyű a szülő dolga, ha az alig néhány éves kislányától vagy kisfiától próbál meg választ kapni erre az egyébként egyszerű kérdésre. Több oka is van annak, hogy ebben a korban nem mindig érkezik megbízható információ tőlük. Vagy azért, mert nagyon a szívükhöz nőtt a szóban forgó lábbeli, vagy azért, mert puha és rugalmas lábuk miatt nem is érzik szűknek azt, vagy csak azért, mert szándékuk ellenére szókincsük és beszédkészségük még nem teszi lehetővé, hogy érdemi választ adjanak.

Magyarország legdinamikusabban fejlődő gyerekcipő webáruházának, az Angyali Cipők tulajdonosa szerint szerencsére nem vagyunk eszköztelenek, ha választ akarunk kapni a kérdésünkre. „A legegyszerűbben a szandálok esetében járhatunk el. Mindenképpen váltsunk méretet, ha ezeknél már végigér a gyerek lába, hiszen balesetveszélyes, ha a rohangálás vagy játszóterezés közben a sarok vagy a lábujj lecsúszik a szandál talpfelületéről. A zárt gyerekcipőknél már egy apró trükköt kell bevetni: vegyük ki a talpbetétet, állítsuk rá gyermekünket, és vizsgáljuk meg, meddig ér rajta a lába! Erre a minőségi modelleknél nyílik nagyobb eséllyel lehetőség, hiszen azok túlnyomó részénél már egyszerűen kivehető a talpbetét.” – mondta Götz Janka.

Árulkodó jelnek számít az is, ha a korábban magabiztosan és stabilan közlekedő csöppség egyszer csak bizonytalanná válik, és elkezd csetleni-botlani. „A kisgyerekeknél gyakran előfordul, hogy nem szólnak, ha szűknek vagy kényelmetlennek érzik a cipőjüket. Sokszor inkább behúzzák a lábujjaikat és másképp tartják lábfejüket, aminek következtében mozgásuk megváltozik. Ez egyértelmű figyelmeztetés a szülő számára, hogy más cipő után kell nézni” – tette hozzá Götz Janka.

Vannak természetesen olyan esetek is, amikor az apróságok igenis tudtunkra akarják adni, hogy valami gond van a gyerekcipővel. „Bátorítani kell őket ezekre a visszajelzésekre, amiket érdemes komolyan is venni. A nem megfelelő méreten kívül sok oka lehet annak, ha egy gyerek azt állítja, hogy szorít vagy kényelmetlen a cipője. Itt gyanakodhatunk például arra, hogy a fazon nem illik a lábformájához, vagy csak egy rosszul kivitelezett varráspont nyomja a talpát. Ilyenkor tanácsos felkeresni egy gyerekcipőboltot, és azonos méretben többféle modellt felpróbálni” – javasolja az Angyali Cipők tulajdonosa.

Ha felkészülten akarunk gyerekcipőt választani, van néhány kipróbált módszer, amelyek segítségével otthon is megmérhetjük gyermekünk talphosszát. Az egyikhez egy üres A4-es papírlapra van szükség. Tegyük le a földre, állítsuk rá a gyereket zokniban, és rajzoljuk körbe a lábát többször is, végezetül mérjük le a két legtávolabbi végpont közötti távolságot! Másik módszer, ha szemünk fényét a falhoz állítjuk úgy, hogy sarka érinti a falat, ezért kevésbé tud elmozdulni, és ilyenkor elég csak a lábujjakat körberajzolni.

A mérési eredményhez normál vagy keskeny láb esetén adjunk hozzá 5 mm-t, szélesebb vagy erősebb lábfejnél, illetve szandál és bélelt cipő vásárlásánál pedig 7-10 mm-et! Az így kapott érték az a méret, amit a cipőboltokban vagy gyerekcipő webáruházaknál az egyes modelleknél feltüntetett belső talphossz paraméternél keresni kell.

Mivel a méretezések cipőmodellenként és gyártónként is eltérőek lehetnek, ezért minden esetben érdemes ellenőrizni a belső talphosszt! A termékek leírásánál sokszor feltüntetik azt is, hogy milyen lábfejre ajánlott az adott modell.

Az Angyali Cipők gyerekcipő webáruház honlapja: https://angyalicipok.hu

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!