Vádat emelt a Székesfehérvári Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki a légi közlekedés szabályainak megszegésével halálos balesetet okozott 2020. szeptember 5-én a Fejér megyei Vál határában.

Halálos áldozat

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, 2020 szeptemberében halálos baleset történt Vál térségében. Egy 59 éves asszony halt meg és hárman súlyosan megsérültek akkor, amikor egy hőlégballon kigyulladt a levegőben szombat este Vál és Kajászó között.

Volt, aki kiugrott

A pilóta és két huszonéves lány még ki tudott ugrani a kosárból, de az idősebb, 59 éves nő pánikba esett, és fent maradt. Nem élte túl a balesetet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az indoklás

Az ügyészség most azt írta: légi közlekedés gondatlan, halált okozó veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, szabadságvesztés kiszabását, továbbá a légi járművek vezetésétől eltiltást indítványoztak.

Vádirat

A vádirat szerint a baleset idején a férfi légi járművezetőnek szakszolgálati és oktatói engedélye is volt, de kereskedelmi célú repülési tevékenység végzésére nem.

Ő vezette a ballont

A vádlott Baracska mellett egy szántóföldről szállt fel a hőlégballonnal, amelyben három utas tartózkodott.

Már egyszer leértek a földre

Leszálláskor Vál térségében a légi jármű kosarának a sarka a földben elakadt, majd egy kisebb emelkedés után a kosár ismét leért a szántásba, a becsapódásoktól az egyik gázpalackból ömleni kezdett a gáz a kosár belsejébe.

Égési sérülés

A nyitva maradt őrláng lángra lobbantotta a kosarat és azonnali égési sérüléseket okozott a kosárban tartózkodóknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Menekült

Ekkor a vádlott a légi jármű parancsnokaként az utasokat magukra hagyva, segítségnyújtás nélkül kiugrott a kosárból, majd őt követte két utas is, ám a harmadik utas már nem tudott kiugrani. A légi jármű irányítás nélkül, lángolva haladt tovább, majd egy robbanás után a sértettel lezuhant: a nő a helyszínen életét vesztette.

Fogyatékosság

A hőlégballont elhagyó két sértett másodfokú égési sérüléseket szenvedett, egyiküknél a kézujjakat érintő maradandó fogyatékosság is kialakult.

Videó az esetről


Műszaki problémák

A baleset elsődleges oka az volt, hogy a vádlott a tulajdonában és üzemeltetésében lévő légi járművön ismeretlen eredetű, karbantartás és vizsgáztatás nélküli alkatrészeket használt a gázégőkhöz elvezetésére, megszegve ezzel a műszaki előírásokat. A baleset bekövetkeztében meghatározó szerepet játszott továbbá, hogy a vádlott a leszállást nem elzárt őrláng mellett hajtotta végre, valamint annak ellenére használt közösítőt a gázrendszerhez, hogy az adott típusú ballonhoz az nem engedélyezett.