Összehasonlították a német és a magyar árakat. Kiderült, hogy ugyanaz a termék akár 50 százalékkal is olcsóbb lehet ott, ahol az emberek sokkal többet keresnek, mint nálunk. Durva, de egy német Lidlben forintra átszámolva 6300 forintba kerül egy kiló Pick szalámi, a magyar Lidlben pedig majdnem 10 ezer forint ugyanaz a termék. Az árak összehasonlításáról készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Lidl boltokban könnyű az összehasonlítás

Egy TikTok felhasználó összehasonlította a magyar és a német boltok árait. Nem volt nehéz, hiszen ugyanolyan Lidl boltokban, ugyanolyan termékeket lehet kapni. A videóból az is kiderül, hogy a Magyarországon készült Pick szalámi Németországban sokkal olcsóbb, mint Magyarországon. Mindjárt jönnek a videóban látható sokkoló árak, de előbb lássuk mi történik az árakkal Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Brutális áremelkedés Magyarországon

Ez EU statisztikai hivatala szerint Magyarországon azt átlagos áremelkedés mértéke augusztusban 18,6 százalékos volt. A legfrissebb adatok alapján sehol nem drágultak olyan ütemben 1 év alatt az élelmiszerárak, mint Magyarországon. Ez a durva drágulás odáig fajult, hogy bizonyos esetekben, bizonyos termékeket nézve akár Magyarországnál sokkal gazdagabb és átlagosan drágább országokban is olcsóbban lehet bevásárolni az élelmiszerboltokban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rekorder Magyarország a drágulásban

Az egész Európai Unióban a magyarországi drágulás mértéke a legnagyobb. Az Eurostat számításai szerint egészen pontosan 34 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak 2021 és 2022 augusztusa között. Ha mélyebben az EU-s számok mögé nézünk, láthatjuk, hogy a kirívó hazai élelmiszerár-drágulásnak nagyon komoly okai vannak. Az egyik ilyen például a kenyér árának drágulása. Magyarországon ugyanis az Eurostat adatai szerint a kenyér 65,5 százalékkal drágult 2021 és 2022 augusztusa között – írja a Pénzcentrum.

Túl gyenge a forint

A kereskedők szerint az euró-árfolyam rendkívüli mértékben hatással van az életünkre, az árak kapcsán. A rendkívül gyenge forintárfolyam rányomja bélyegét azokra az árakra, amikkel a boltban találkozhatunk. Ez pedig főleg azoknál a termékeknél jelenik meg, amiket jobbára importálunk az országban.

Olcsóbb a vagdalt is Németországban

A minnap a TikTokra kikerült felvétel alapján a Dulano márkájú vagdalt Németországban 2,49 euróba, idehaza pedig 1 199 forintba kerül. A rekordmagas euróval átszámítva, a német vagdalt 847 forintra jön ki, ami több mint 300 forinttal olcsóbb, mintha itthon vásárolnánk.

A banán is jóval olcsóbb Németországban

A banán is olcsóbb Németországban, mint itthon. A német Lidlben 1,09 euróba került egy kiló, ami 424 forint, ehhez képest a magyarországi Lidlben a kilós banán ára 649 forint volt, ami 225 forinttal drágább, mint tőlünk nyugatabbra.

Sokkoló a Pick szalámi árkülönbsége

A videóban a harmadik termék a Pick szalámi volt. A német Lildben ennek az egy kilós egységára 15,96 euró, ami átváltva 6363 forint. Ehhez képest a magyarországi üzletben a húskészítmény egységára 9734 forint. Azaz több mint 3 400 forinttal drágább Magyarországon, mint Németországban.

Sokan panaszkodnak a magyar drágulásra

A videót feltöltő hölgy saját hozzászólásában azt írta, mindössze 2-3 nap eltérés van a német, illetve a magyar felvételek között, erre persze ezen a bejegyzésen kívül nincs több bizonyíték. Ellenben több komment is megerősíti, hogy hasonló árakat tapasztalnak.

Elszállt az infláció

Nagy kérdés, miért olcsóbb Németországban még a Pick szalámi is? A Pénzcentrumnak Raskó György agrárközgazdász azt nyilatkozta, több tényező és közre játszik abban, hogy éppen hazánkban drágulnak leginkább az élelmiszerek. A fő okok közül az egyik, hogy már a tavaszi időszakban sem volt a kormány ellenére idehaza az infláció már akkori elszállása sem. A különböző jóléti intézkedések, mint például az SZJA-visszatérítés vagy a 13. havi nyugdíj rendesen pörgették a keresletet, ami azt eredményezte, hogy az államkasszából kiáramló közel 1000 milliárd forintot gyakorlatilag az infláción keresztül vissza is vándorolt.

Az emberek fizetik meg a magyar különadókat

Az agrárközgazdász szerint fontos ok az is, hogy a kiskereskedelem, amit a nyakába kapott különadó terén, azt gyakorlatilag egy az egyben áthárította a vásárókra. Tette mindezt olyan időszakban, amikor amúgy is magas volt az infláció, szóval nagyon még trükközniük sem kellett. A helyzet pedig odáig fajult, hogy egy olyan spirál jött létre idehaza, ahol minden piaci szereplő úgy érezte, most jött el az ő ideje is az áremeléshez.

Magas áfa

Mindezekhez terméseztessen hozzájön a rendkívül gyenge forint, illetve az is, hogy például Magyarországon 27 százalék például az áfa, ami gyakorlatilag mindent majd a harmadával drágít. Ezen együttesek együttállásával történhet meg az, hogy még a Magyarországon gyártott Pick szalámi is jóval olcsóbb a nálunk sokkal gazdagabb Németországban, ahol az emberek jóval többet keresnek, mint Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az árak összehasonlításáról készült videó

@regina.guha #magyarorszagvsnemetorszag #arak #inflacio #lidl ♬ Orbán Viktor vs Márki-Zay Péter – Homokóra

Kiemelt kép: illusztráció