Perben áll az Operaházzal az a gasztronómiai vállalkozás, amely 2030-ig nyerte el egy közbeszerzésen az intézményhez tartozó büfék és kávézó üzemeltetését. A Zsidai Csoport azt állítja, hogy az intézmény októberben kizárták őket az épületből és maguk kezdték el üzemeltetni a vendéglátóhelyeket, ráadásul 100 millió forinttal is tartoznak nekik. Ókovács Szilveszter szerint nem a fellépők, sőt nem is sajtó dönti el, hogy melyik előadást, mikor szakítják meg.

Megszakítják az előadást

Amint arról tegnap beszámoltunk, nagy botrányt kavart a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter azzal, hogy utasításba adta, hogy Carl Orff világhírű darabját szakítsák meg egy félórás szünettel, hogy forgalmat csináljanak a büfének. Bogányi Tibor karmester elfogadhatatlannak tartotta azt főigazgatói utasítást, ezért visszalépett a Carmina Burana dirigálásától.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A dolgozók bérére kell a pénz

Ókovács Szilveszter először műbalhénak titulálta a tiltakozást, és azt is közölte, hogy a büfé saját fenntartásban működik, az Operának termel bevételt, mert szakítottak a vendéglátásért felelős vállalkozóval. A főigazgató szerint azért is van szüksége az intézménynek a nagyobb bevételre, mert azt a dolgozók fizetésemelésére fordítják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kizárták őket az épületből

A büféket és a hozzá kapcsolódó kávézót is korábban a Zsidai Csoport üzemeltette. Közleményükben azt írják, hogy jelenleg is perben állnak az Operaházzal, amely egyoldalúan kizárta az Opera Gasztronómia Kft.-t az épületből. „Októberben nem csak, hogy felmondták a szerződést, de önhatalommal kizárták kollégáinkat az Operaház területéből, bírósági döntés bevárása nélkül átvették a kizárólagosan társaságunkat megillető területeket, ingóságainkat ott tartották, beruházásainkkal nem számoltak el” – írta az Indexnek a vállalkozás.

Felrúgták az érvényes szerződést

A Zsidai Csoport szerint, az Opera Gasztronómia Kft-nek érvényes működési engedélye van, ám tudomásuk szerint az Operaháznak nincs. Ők 2015-ben, egy közbeszerzés keretein belül nyerték el az üzemeltetés jogát. A Zsidai Csoport szerint 2030. augusztus 30-ig van érvényes határozott idejű szerződésük. Álláspontjuk szerint, ezt a szerződést rúgta fel októberben az intézmény. A felmondás oka egy jogszerűen nem létező fizetési felszólításra való hivatkozás volt. A felmondás valódi oka pedig, hogy az Operaház korábbi döntését megváltoztatva saját hatáskörben, saját maga akarta üzemeltetni a gasztronómiai egységeket, akár olyan áron is, hogy a határozott idejű szerződést jogellenesen felmondja.

Az Operaháznak kell a plusz bevétel

Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója vasárnap azt mondta, hogy „az Opera tavalyi jegy-, bérlet-, bolt-, büfé-, épülettúra-, rendezvény- és áfabevétele mintegy hatmilliárd forint volt, ami nemcsak saját rekord, de a teljes kulturális terület legmagasabbja is. Az operaházi catering is immár közvetlenül termel bevételt a színháznak, megalapozott számaink még nincsenek, de egy-egy operaházi szünet több milliós bevételt képes hozni az exkluzív környezetben. Ezért is látunk benne olyan forrást, amely segíthet a bérrendezésben, és általa az intézmény működőképességének fenntartásában, hisz az állami támogatás az inflációs évek alatt egyáltalán nem emelkedett.”

A főigazgató dönt

A Carmina Burana közben elrendelt szünettel kapcsolatban a főigazgató azt mondta, hogy „a Magyar Állami Operaházban sem a fellépők döntik el, mi hogy lesz, és még csak nem is a sajtó vagy a felheccelt trollok. Egy produkció életciklusa sokféle fordulatot, kisebb-nagyobb változást megélhet, egy igazi színházi karmester ezt pontosan tudja. Az operaházak maguk döntik el, hánykor kezdenek, hány felvonásban játszanak, milyen hosszú a szünet, van-e késés stb.”.

Meglepetésként érte a felmondás

Elmondása szerint ő maga és a művészeti igazgató is tett kísérletet az előadás készítőivel való egyeztetésre, így Bogányi Tibor rendező-karmester levele és a darabból való távozása teljes meglepetésként érte. Épp a Don Giovanni szombat éjjeli premierfogadásán volt, így a jelenlévő Erdélyi Dániel másodkarnaggyal rögtön tudtak is egyeztetni a másnapi karmesterpótlásról. A felmondott Bogányi Tibor ellen pedig jogi lépéseket tesznek.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: