Az alapkamat emelkedésével egyre nagyobb kockázatot vállalnak a családi otthonteremtési kedvezményt, ismertebb nevén a csokot igénylők. Augusztus 1-től a banki alapkamat 11,75 százalék lett, így ha nem születnek meg a csok felvételéhez beígért gyermekek brutális bírságot kell fizetni a felvett 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, vagyis az ingyenpénz után, van azonban egy kiskapu.

10 milliós ingyenpénz

A legkedvezőbb, 10 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 10 éves kamatperiódus esetén 7,29 százalék, így 20 év alatt összesen 19,2 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben a CSOK-támogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak, ha megszületnek a beígért gyermekek, így lényegében 10 milliós ingyenpénzhez juthattak a családok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mára minden megváltozott

Mivel sokan akkor vették fel a CSOK-ot, amikor a banki alapkamat alig 1 százalék körül mozgott, megnyugodhattak, hogy a gyermekek elmaradása esetén sem kell a piaci áron beszerezhető hitelkamatnál nagyobb bírságot fizetni. Mára azonban ez jelentősen megváltozott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

70 milliós bírság

A Bankmonitor szakértőinek számításaiból az derül ki, hogy az aktuális büntető kamattal számolva, amely ötszöröse a jelenlegi alapkamatnak, majdnem 70 milliós bírságot kellene fizetnie egy olyan családnak, amelyik felvette a 10 milliós ingyenpénzt, de nem érkezett meg hozzájuk a beígért három gyermek.

65 milliós bírság két gyermek után

Azok a családok sem járnak jobban, akik a 10 milliós ingyenpénzért három gyermeket ígértek, de csak kettő érkezett meg időben. Nekik a jelenlegi számítások szerint 65 milliós büntetőkamatot kellene fizetni.

Egy összegben kellene befizetni

A jogszabályok szerint ezeket a tetemes bírságokat 60 napon belül, egy összegben kellene befizetni az államkasszába. Előfordulhat, hogy a támogatást igénylők önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a vállalt feltételeket. Éppen ezért lehet kérni a fizetés elhalasztását vagy épp a büntetés mérséklését.

Méltányossági alapon elengedheti a büntetést a kormányhivatal

A méltányossági kérelmet a kormányhivatalhoz kell beadni, ahol egyedi mérlegelés alapján születik döntés. Fontos szempont a döntés során az életkörülmény, az alábbi esetek különös méltánylást igénylő helyzetnek minősülnek:

Ezekben az esetekben nem kell fizetni

Elengedhetik a bírságot, ha: a párnak nem született gyermeke, de részt vettek lombikprogramban vagy más, a gyerekvállalást elősegítő eljáráson. Akkor sem kell fizeni, ha a pár egyik tagja elhunyt, vagy ha a gyermek a terhesség 24. hetét megelőzően halva született illetve, ha a vállalt gyerekek közül egy fogyatékkal született, vagy többszörös betegséggel rendelkezik. Akkor sem kell fizetni, ha a pár egyik tagja vagy a született gyermek megváltozott munkaképességűvé vált az igénylést követően, vagy, ha a család megélhetését ellehetetleníti a fizetési kötelezettség.

Tutira működő indok

A család megélhetését ellehetetlenítő körülmény, mint indok igazi biankó lehet, hiszen 70 millió forint kifizetése melyik CSOK-os családnak nem lehetetlenítené el az életét? Erre hivatkozva tehát jó eséllyel kapnak a családok a visszafizetésre öt év haladékot.

Kidumálható a sok milliós büntetés?

Az öt év elteltével lehet kérni a büntetés mérséklését, elengedését, amennyiben nem várható olyan változás, melynek következtében a büntetést előreláthatólag ki lehet fizetni. Fontos azonban, hogy a jogszabály alapján ezek nem kötelező elemek, a kormányhivatal akár el is utasíthatja a kérelmet, így nem érdemes arra gyúrni, hogy a 10 milliós ingyenpénzt majd valahogy kidumáljuk, ha úgy hozza a sors. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK