A benzinkutakon brutális a drágulás, egy év alatt 20%-ot emelkedtek az árak. Júniusban sorozatban a harmadik alkalommal volt 5% felett az éves infláció Magyarországon, amivel új nyolc és féléves csúcsot döntött az áremelkedés. A részletes adatokból az is kiderül, hogy az áremelkedés szinte mindenkinek fáj, hiszen olyan alapvető termékek ára is elszállt, mint a krumpli, a kenyér, a zsemle vagy az étolaj. Egy év alatt 10 százalékkal lett drágább az alkohol és a cigi. A húsok ára is nagyot ugorhat.

Folyamatos az áremelkedés

Hónapok óta nem csitul az áremelkedés. Az áprilisi és májusi 5,1%-ról júniusban 5,3%-ra emelkedett az inflációs ráta, aminél magasabb utoljára 2012 végén volt az áremelkedési ütem. Valószínűleg nem tart majd örökké az 5% feletti infláció időszaka, az elemzők többsége arra számít, hogy már júliusban mérséklődik kicsit az éves drágulás üteme, de így is 4% felett maradhat. Utána aztán ősszel ismét megközelítheti, vagy akár meg is haladhatja az inflációs az 5%-ot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

500 forintos benzin

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 12 százalékkal drágultak a szeszesitalok és a dohánytermékek, az üzemanyagok ára viszont brutálisan, 20 százalékkal lett drágább. Több benzinkúton már most is 500 forintnál drágább a benzin literenkénti ára.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Drágulni fog a hús is

Az Index arról írt, hogy a magas takarmányárak és a tartósan drága üzemanyag miatt a húsféleségek is drágulni fognak. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke szerint a drágulás ősszel érkezik meg a boltokba.

Megugrott az étolaj ára

A statisztikai hivatal adatai szerint például az étolaj ára több mint 30 százalékkal emelkedett egy év alatt. Közel 15%-kal emelkedett a kerékpárok ára, ami a globálisan tapasztalható hiánynak köszönhető elsősorban. Sokaknak fájhat a félbarna kenyér majdnem 14 százalékos drágulása, de a zsemle is felkerült a 10 százalék feletti toplistára.

Drágult a csirkeszárny is

A hústermékek közül a csirkeszárny esetében volt a legnagyobb a drágulás a KSH adatai szerint, de olyan élelmiszerek is találhatók a listán, mint a fagyasztott zöldborsó, a rizs vagy a gyümölcsjoghurt – írja a Portfolio.

Felfelé megy a dinnye ára

Havi alapon májushoz képest is a parkolás drágulása volt kiemelkedő az ingyenesség megszűnése után, majd jönnek a sorban az olyan idényjellegű termékek, mint például a görögdinnye, a kései burgonya vagy a fejes káposzta.

Drágább a nyaralás

A gazdaság újranyitásához és a nyaralási szezonhoz kapcsolódik, hogy az idegenforgalmi árak egy hónap alatt nagyjából öt százalékkal emelkedtek, a szállodák, a panziók és az apartmanok esetében is nagyon hasonló tendenciát tapasztalt a KSH.

Nem nagyon emelkednek a fizetések

A statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban a bruttó átlagbér Magyarországon 368 ezer forint volt. A friss adatok szerint Biatorbágyon 355 ezer forintért keresnek irodai dolgozókat, Gödöllőn 650 ezret kínálnak egy programozónak, Budapesten 700 ezret egy IT-fejlesztőnek, de tanárt csak 250 ezerért, adatfeltöltőt pedig 180 ezerért keresnek ugyanitt. Úgy tűnik a fizetések messze nem nőnek olyan dinamikusan, mint az árak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Krizsán Csaba