Senkinek sem meglepetés, hogy az elmúlt időszakban az európai rekorder magyar infláció ránk rúgta a brutális áremelkedéseket. A kormány által háborús inflációnak, az ellenzék által Orbán-infálciónak nevezett jelenség főleg Magyarországot érintette, az EU legtöbb országában nem volt akkora infláció, mint nálunk. Az áremelkedés begyűrűzött a vendéglátásba is, de a legnagyobb, 40 százalékos áremelkedés a büféseknél történt. 

Jelentős áremelkedés

A Központi Statisztikai Hivatal összesített adataiból látszik, hogy 2023-ban a vendéglátással, étkeztetéssel kapcsolatos szolgáltatások árait magasabb növekedési ütem jellemezte, mint a korábbi években. Az élelmiszerek és az energia drágulása, illetve ennek következtében az üzemeltetéssel összefüggő rezsiköltségek drasztikus emelkedése, továbbá az általános inflációs környezet által generált megnövekedett bérigény miatti többletköltségeket a vendéglátók beépítették áraikba – írja a KSH. Ez pedig elég látványos számokhoz vezetett. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Brutálisan drágultak a büfék

A különösen magas kiugrás leginkább a büféáruknál látszik leginkább. Itt az árnövekedések mértéke ugyanis brutális volt. Gyakorlatilag 2022 decemberétől 2023 áprilisig minden egyes hónapban 40 százalékkal magasabb voltak az árak, az azt megelőző év azonos hónapjaihoz képest – írja a Pénzcentrum.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Már előtte is hasítottak a büféárak

Ez a hatalmas áremelkedés ráadásul a tavalyi év nyarára is csak 30 százalékig mérséklődött éves alapon úgy, hogy egyébként már a 2022-es nyári büféárak is több mint 25 százalékkal magasabbak voltak a 2021-esekhez képest.

Az éttermek is 30 százalékkal drágultak

Igencsak kilőtt tavaly a munkahelyi előfizetéses étkezések ára is, amitől azért jócskán nem, de azért elmaradt az éttermi étkezés áremelkedési üteme. Ami persze így is rendkívül magas, 2023 márciusában például 30,5 százalékkal több volt, mint 2022 márciusában. 

Minket érint a legjobban a háborús infláció

2023 eleje óta szerencsésre Magyarországon is enyhült az infláció, az Európai Unión belül továbbra is nálunk a legmagasabb. Az EU-n belüli átlagos infláció 6,4 százalék volt 2023-ban, míg Magyarországon ez az érték 19,9 százalékot ért el az Eurostat adatai szerint. Jóval enyhébb inflációval Szlovákia követett minket, ahol 11,3 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, majd sorrendben következett Csehország és Lengyelország. Az EU-átlagot alig haladta meg Szlovénia, ahol az árak 6,6 százalékkal emelkedtek akkor, amikor nálunk 20 százalékos volt a drágulás. Nagy kérdés, hogy a háborús infláció a környező országokat miért érinti kevésbé. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció