Elképesztő mértékben, huszonnégyszeres áron tudja beszerezni a gázt Göd, az eddigi előnyös szerződés lejárt, durván megugrottak az árak, ezért több településen egymás után zárják be az uszodákat, könyvtárakat, kultúrházakat az önkormányzatok.

A rájuk bízott közösségi vagyonnal gazdálkodnak

A települések általában úgy szerzik be az intézmények működtetéséhez, fűtéséhez szükséges gázt, hogy egy vagy többéves szerződésben előre rögzítik a gáz árát, így tudnak költségvetést készíteni, így tudnak felelősen gazdálkodni a települések vezetői a rájuk bízott közvagyonnal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Brutális drágulás

Göd legutóbb 2020-ban kötött kétéves gázszerződést, ebben az állt, hogy évente 40 millió forintjába kerül a településnek ez a tétel. Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Balogh Csaba, polgármester arról tájékoztatott a közösségi oldalán, hogy az új szerződésben brutálisan megugrott a gáz ára.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

500 millió lett Göd gázszámlája

A gödi polgármester ezt írta: „Hiába sikerült kifejezetten előnyös szerződést kötnünk a földgázzal kapcsolatban 2020-ban – 24 hónapra 40 millió Ft körül a gáz – mostanra ez drasztikusan megemelkedett. A szerződéskötés után először a Covid, majd a háborús helyzet következtében erősen megugrottak az árak és jelenleg egy évre 500 millió forintba kerül csak a gáz.” Balogh Csaba hozzáteszi: „Két évig a korábbi előnyös szerződésnek köszönhetően nagyon jó áron kapta városunk a gázt, most viszont huszonnégyszeres áron fogjuk tudni csak beszerezni.”

Mindenkit érint

A polgármester azt is írja, hogy ugyan ez az áremelkedés az önkormányzati intézmények gázellátására vonatkozik, a lakosokra az állami intézkedések, hatósági árak, egyebek hatnak „ugyanakkor ne felejtsük: ezt az árat is az átlagember adójából kell majd megfizetni, hisz az intézményeinknek működnie kell.” – teszi hozzá Göd polgármestere.

Bezárták az uszodát

Éppen ma írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Dunabogdányban bezárták a tanuszodát és az sincs kizárva, hogy erre a sorsra jut a kultúrház és a sportcsarnok is.

Nem nyílik meg az tanuszoda

„Könnyeimmel küszködve jelentettem be, hogy szeptemberben nem nyílik meg a tanuszoda” – mondta Dunabogdány polgármestere, Schuszter Gergely a község Facebook oldalára feltöltött videóban. A polgármester szerint ennek egyetlen oka van: a számos önkormányzatot súlyos anyagi helyzetbe hozó energiaáremelkedés. Eddig havi 700 ezer forint volt az iskolai tanuszoda felfűtése, a szolgáltató most olyan árat ajánlott, ami alapján ez az összeg az ötszörösére 3,5 millió forintra emelkedne. 

Takarékoskodásra van szükség

A polgármester a település anyagi helyzetéről is beszélt. Azt mondta, 50-60 millió forint szabadon felhasználható forrásuk van, és az elsőszámú szempont, hogy stabil lábakon álljanak. Utalt arra is, hogy emiatt további takarékoskodásra lesz szükség.

Fél, hogy be kell zárni

Schuszter Gergely szerint mind a művelődési házat, mind a sportcsarnokot szeretnék működtetni. A legszélsőségesebb félelme, hogy ezeket be kell zárni, mert fontos, hogy valahol lehessenek az emberek rossz időben. De arra kéri a civileket, hogy próbáljanak olyan programokat szervezni alternatívaként, amikor szabad levegőn lesznek. „A téli időkben nagyon szép az erdő” – mondja a polgármester.

Veszélyben a közintézmények

Az első bezárások már elkezdődtek, várhatóan egyre több kisebb bevételű önkormányzatnál döntenek majd arról, hogy az elszálló energiaárak miatt bezárják az intézmények egy részét. Főleg a kultúrházak, könyvtárak, múzeumok, sportcsarnokok vannak veszélyben, de az uszodák is nagy energiafogyasztók, így sok helyen ezek kerülhetnek majd az önkormányzatok kényszerű célkeresztjébe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: