Legalább 15 százalékos emeléssel kell számolnia az érintett lakóknak, de vannak, akik számára sokkal drámaibb lesz a lakbér emelkedése.

Megszületett a tervezet

A fővárosban több kerület vezetése azt a döntést hozta, hogy megemelik az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérét – írta meg az rtl.hu. A 15., a 16. és a 17. kerületben is emelkedni fognak a lakbérek az idei évben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erre számíthatnak a 15. kerületben

A szociális kategóriában a díj 50%-kal emelkedhet. A kerületben utoljára 2011-ben emelték az önkormányzati lakásokban a bérleti díjat. Májustól az 300 helyett 450 forint lesz a négyzetméterenkénti ár ezekben az ingatlanokban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Egy 40 négyzetméteres önkormányzati lakás bérleti díja 12 ezer forintról 18 ezer forintra nőhet. Ezt azonban csak akkor lehet igénybe venni, ha az egy főre jutó jövedelem legfeljebb havi nettó 110 ezer forint. Az egyedül élőknél 130 ezer forint ez a határ, de nekik legalább 60 ezer forintot kell keresniük.

Kategóriákba sorolják a lakókat

Az önkormányzat minden évben ellenőrzi, hogy mindenki annyi lakbért fizet-e, amennyit a jövedelme indokol. Ezekre a vizsgálatokra június 30-áig kerül sor. A kategóriák között tehát biztosított az átjárás, egy felülvizsgálat alkalmával kiderülhet, hogy valakinek többet vagy kevesebbet kell fizetni a rákövetkező esztendőben.

A számok nyelvére lefordítva…

Ha 110 és 180 ezer forint közé esik az egy főre jutó jövedelem egy családban, akkor az összkomfortos lakások négyzetméterára 950 forint. Egy 40 négyzetméteres garzonlakás bérleti díja így 38 ezer forint. Ide tartoznak azok, akik 154 ezer forintos minimálbér körüli pénzt visznek haza havonta.

További kategóriák

A 180 és 240 ezer forint közötti egy főre jutó jövedelemnél 1550 forint lesz a négyzetméterár. 50 négyzetméteres lakásnál 77 500 forint lesz tehát a tervezet szerint a lakbér. Az átlagbér fölött keresőknek 700 forint helyett 1950 forintot kell fizetnie minden négyzetméterért, ami 170%-os emelés. Akik alig keresnek többet, mint nettó 110 ezer forint, azok 16 ezer forintos bérleti díj helyett 38 ezer forintot fizethetnek.

Vitaalapul szolgál az anyag

A 15. kerület honlapjára feltöltött anyag még csak vitaalapnak tekintehető. A szabályozás finomodhat még, és figyelembe vehetik az esetlegesen beérkező javaslatokat. A döntés 5-6 ezer embert érinthet.

Ezek is érdekelhetnek!

Több fórum is lesz

A 15. kerületi önkormányzat vezetése szerint több lakosági fórumra is sort fognak keríteni a lakbérek kapcsán. Az az új szabályozás célja az önkormányzat honlapján lévő információk alapján, hogy senki ne adósodjon el, és ne legyen rezsi-vagy lakbértartozása. Azok, akik már 15 éve bérlik a lakásukat, kedvezményes áron meg is vehetik azt.

Más kerületek lakói is többet fizethetnek majd

Az rtl.hu úgy tudja, hogy a 17. kerületben egységes áremelés történt. 20 százalékkal emelték minden kategóriában a lakbért. A 16. kerületben 15 százalékos a díj emelkedésének mértéke. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illlusztráció – Forrás: archív