Megmérték, hogy az Aldi és a Lidl szupermarketekben átlagosan 12-15 százalékkal kell többet fizetnünk ugyanazért a bevásárlásért, mint egy éve, közben a takarmányárak növekedése miatt sertéshúsok is jelentős drágulás előtt állnak. Hamarosan felrobbanhat a karaj ára is.

Jelentős drágulás

Akinek nem emelkedett legalább 14 százalékkal az elmúlt egy évben a fizetése, az bizony nem járt jól. Az Aldi és a Lidl 2021 utolsó hónapjaiban jelentősen emelni kezdte az árakat, egy egész évet figyelembe véve 12-15 százalékos a drágulás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Figyelik a boltokat

A G7.hu portálnál 2020 eleje óta minden hónapban monitorozzák 42 alapvető élelmiszer aktuális, nem akciós árát két. Két megállapításra jutottak ennek során 2021-re nézve:

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

15%-al dárgult az Aldi

A bevásárlás összköltsége 2020 december 31-én az Aldiban 15 ezer 809 forintba került, míg ugyanazokért a termékekért egy évvel később, 2021 december 31-én már 18 ezer 160 forintot kellett fizetni. Ez így 14,9 százalékos drágulást jelent.

12,5%-al lett drágább a Lidl

A Lidlben ugyanez a kosár 2020 végén 15 ezer 594 forintba került, 2021-én viszont már 17 537 forintba, ez pedig 12,5 százalékos emelkedés.

Meglódultak az árak

Ráadásul – mint írják – az infláció egészen az év utolsó két hónapjáig nem volt kiugróan magas, akkor viszont mindkét üzletben igencsak meglódult.

Tesco és a Penny Market is drágult

A gazdasági portál a Penny Market és a Tesco árait is figyeli, náluk is jelentős drágulást tapasztaltak. Az elszálló nemzetközi energiaárak és a magyar infláció felpörgette az év végén az áremelkedést, ez jól látszik az alábbi ábrán is.

Újabb áremelkedés jön

Közben Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Inforádióban elmondta, már 2021 végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők, így a fogyasztók készülhetnek az idei újabb áremelésre. Mint fogalmazott: „Nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették” – tette hozzá.

Árrobbanás

Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.

Korrekció kezdődött

Mint Éder Tamás rámutatott, az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.

A sertés ára a takarmány árán múlik

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy “durva hüvelykujjszabály”: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció