A főváros kész 2000 menekültet szállással és étkezéssel ellátni – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezetés folyamatosan egyeztet a karitatív szervezetekkel is.

Már kértek segítséget

A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársainktól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van – írja Budapest vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az önkormányzat cégei tudnak tenni a menekültekért

Karácsony Gergely arról ír, hogy “a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, a fővárosi intézmények által biztosítható ellátást, és szükség esetén a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is, szükség esetén napi háromszori étkezést” biztosítani fogják. Ennek megszervezése most zajlik.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Itt tudsz segíteni

A Portfolió összeszedte, hogy hol és hogyan tudsz segíteni. Az egyik segélyszervezet egyébként azért kér fuvarozást is, mert taxisok döbbenetes összegekért hoztak családokat Budapestre. Erről pénteken mi is részletesen beszámoltunk.

Elsőként Budakeszi és Herceghalom

A BudaPestkörnyéke.hu-n pénteken írtunk arról, hogy segítenek a főváros környékén lévő települések. Az ukrán-orosz konfliktus kitörése után pár órával Budakeszi és Herceghalom polgármestere gyűjtést szervezett a kárpátaljai testvértelepüléseken élők megsegítésére.

Csömör befogadja az ukrajnai menekülteket

Fábri István polgármester elrendelte, hogy az önkormányzati tulajdonú Csömöri Vendégház az elkövetkező hetekben köteles térítésmentesen fogadni az Oroszország által megtámadott Ukrajnából érkező menekülteket.

Szentendre is várja a menekülteket

Harminc ukrajnai menekült ideiglenes befogadását ajánlja fel Szentendre – erről Fülöp Zsolt polgármester levélben tájékoztatta a Járási Védelmi Bizottság elnökét. A menekültek elhelyezésére a V8-ban, legfeljebb 30 napra biztosít helyet a város. Ellátásukat a Szentendréért Közalapítvány biztosítaná, ehhez bárki hozzájárulhat, a támogatást köszöni a város – írja a szentendre.hu.

Érd is segít

Érd polgármestere pénteken Facebook oldalán ezt írta: “Gyűjtést kezdeményezünk: tartós élelmiszert, meleg takarókat, tisztálkodó- és higiéniás szereket, illetve baba- és kisgyermekellátáshoz szükséges termékeket várunk”. Az adományokat a Topoly utca 2. szám alatti idősek otthonában minden nap 8-20 óra között (az épület Topoly utca felőli bejáratánál várják az adományokat, az intézmény munkatársai kérik, ne telefonáljanak, hiszen előzetes egyeztetés nélkül mindenkit fogadnak)

Vácon is gyűjtenek

A váci önkormányzat is segít testvérvárosának, a kárpátaljai Técsőnek. A szervezők kérik, hogy aki tartós élelmiszerrel vagy a mindennapi életvitelhez szükséges higiéniai eszközökkel, takarókkal szeretné segíteni az érintetteket, a nyitvatartási időben juttassák el azokat a váci művelődési központba vagy a városi sportcsarnokba.

Gyömrőn segítik a menekültek kutyáit

Gyömrőn, az egyik helyi kutyakozmetikus indított akciót a menekültek állatainak befogadására. „Bárki aki teheti és tud segíteni élelemmel kutyáknak macskáknak(konzervek, tápok) kérem hozza be a kozmetikába Gyömrő Rudolf utca20/a Judykutyakozmetika ott gyűjtjük és átadjuk a megfelelő szerveknek akik ezt tovább juttatják a megfelelő helyre a rászoruló gazdikhoz és a határnál rekedteknek” – írja az egyik lakossági Facebook csoportban a kutyakozmetikus.

Gyakorlatozik a honvédség

Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe. MTI/Czeglédi Zsolt

Címlapfotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala.