Borzasztó büdös van az utcán, valaki már megint befüstölt. Ilyenkor télen gyakran hangzik el ez a mondat az agglomeráció több mint 80 településének valamelyikén. Mit tehetünk, ha tudjuk, hogy a szomszéd autógumit vagy műanyagot dob a kazánba ezzel súlyosan szennyezi a környezet?

A téli fűtés beálltával sok településen megnövekszik az illegális tüzelőanyagok, például a gumi, a ruha, a cipő vagy a műanyagok használata. Ezek elégetve elviselhetetlen mértékben terhelik a levegőt, károsítva lakóközösségek környezetét és egészségét.

A legfontosabb, amit a levegő védelmében tenni lehet, hogy tudjuk: mit nem szabad elégetni a háztartásokban, azaz ne kerüljenek mérgező vegyületek a levegőbe és hamuba.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mi az, amit tilos égetni?

A kezeletlen fa és papír kivételével tilos minden hulladék elégetése. Így például a kezelt, festett, lakkozott fa, régi ablakkeret, ajtók, raklapok, rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, fényes papírhulladék, PET-palack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag – írja a Budakeszi Hírmondó.

Fekete füst

A legtöbb illegális tüzelőanyag feketén füstöl, így a kéményen nappal könnyen észrevehető, hol égetnek szemetet. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát.

Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést lehet tenni az illetékes Kormányhivatalnál, ahol a panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.

Általában azt tanácsolják, hogy fotóval, videóval próbáljuk meg dokumentálni az esetet, és az sem árt, ha néhány szomszédot tanúnak hívunk. Ezekben az esetekben ugyanis könnyebben intézkedik a hatóság.

Senki se gondolja azt, hogy elkaphatatlan a szennyező. Ha többször előfordul, a hatóság kérheti a kazán vagy a kémény vizsgálatát, ha megállapítják az oda nem illő szennyezőanyagok maradványait, kész is a bizonyítás, a szennyező pedig sok százezer forintos bírságra számíthat.

Ezek is érdesek:

Avar és kerti hulladék égetése

A legtöbb agglomerációs településen az égetés március 1. és november 30. között bizonyos napokon megengedett. Érdemes erről tájékozódni az egyes települések önkormányzati weboldalán.

Az egyes önkormányzati rendeletek betartását az önkormányzatok, illetve a közterület-felügyelet ellenőrzi. A rendeletetekben foglalt szabályok be nem tartása, vagy megszegése esetén 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.

A keletkező avart és kerti hulladékot a tűzvédelmi előírások megtartása mellett szabad égetni. Az égetést végző az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről. Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni. Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében légszennyező segédanyag nem alkalmazható. Tilos az égetés szociális, valamint nevelési és oktatási intézmények 100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

Bepöccennek a szomszédok

Összefoglalásként tehát elmondható, hogy kerti hulladékot az udvarban bizonyos megkötésekkel lehet égetni, azonban a kályhába, vegyes tüzelésű kazánba semmiképpen se érdemes szemetet dobni. Nagyon káros a környezetre és az egészségre, ha pedig a szomszédok bepöccennek, és kihívják a hatóságokat, akkor nagyon komoly bírság is lehet belőle.

Segítség! Róka van a kertemben, veszett lehet? Mit tegyek?

Kiemelt kép: illusztráció