A cink egy olyan anyag, amit nem emlegetünk, ha az emberi működés szempontjából fontos anyagokról van szó. A különböző vitaminok, zsírsavak előkerülnek, de a cink valahogy nem került be a köztudatba.

Pedig fontos szerepe van az immunrendszer működésében, az enzimszintű folyamatokban, a hormonrendszer stabilitásában. A sejtek szintjén fejti ki a hatását, ellenállóvá, stabillá teszi őket. Mégsem kell szinte soha mesterségesen pótolni ezt a nyomelemet. 

A gyerekeknek arányaiban több cinkre van szükségük, mint a felnőtteknek. A növekedési folyamatok és a nemi érés jelentős mennyiséget emészt fel belőle, nem véletlen, hogy a népszerű kakaóporokhoz is adnak cinket, hogy minél könnyebb legyen a gyerekek napi 3-10 milligramm közötti értékét biztosítani. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással a napi cinkbevitel biztosított, azonban ha a szervezet valamiért kiürül belőle, hiánytüneteket mutat elsősorban a bőrön, hajon, körmökön és a szájon.

A cink hatása a szervezetre

A fiatalok pattanásos bőrére jó hatással van a cink. Hámosító hatása révén a nagyobb bőrsérülések esetén is érdemes alkalmazni. A herpes simplex vírus aktivitásakor a cinktartalmú, szájon át szedhető gyógyszerek nagyon jó hatásfokkal gyógyítják a sebet. Érdekes jelenség a szájzug gyulladása, amely a száj sarkában jelentkező apró seb, ami ajakszárazságot okoz. Ez hónapokig tartó állapot, amelynek a javítására a szerves cink kimondottan jó megoldás. Megterhelő életszakasz, stressz esetén szintén nem árt a bevitt cinkmennyiség emelése. A gyengülő, fáradó immunrendszernek nagy segítségére van ez a nyomelem. 

Ha nincs elegendő cink a szervezetben, akkor felborulhat a hormonháztartás, kialakulhat krónikus bőrgyulladás, ekcéma, a bőr kiszárad és repedezik, a haj és a köröm töredezni kezd. Gyermekkorban visszamaradást okozhat a fejlődésben. Az influenzaszezonban cink nélkül a sejtek kevésbé tudnak védekezni a vírusfertőzés ellen, ami a covid időszakában még nagyobb veszélyforrás. 

Miből nyerhető cink?

Cinket táplálékkiegészítő formájában a VitaMiniVilág webáruházból gyorsan be lehet szerezni. Itt különböző gyártók termékeiből válogathat, ha tabletta formájában szeretné bevenni. Ha táplálkozással oldaná meg a helyzetet, akkor a tengeri herkentyűk, halak, vörös húsfélék, spenót, shiitake gomba, hüvelyesek, a tojás remek cinkforrás. Itt vigyázni kell, mert magas rosttartalmú ételek és/vagy tetraciklin hatóanyaggal való közös fogyasztáskor csökken a cink felszívódása. Érdekesség, hogy a cink hiánya csökkenti az íz- és szagérzékelést. Covidos időszakban rendkívül kellemetlen tünet.

A cinket is túl lehet adagolni. Felnőtteknél a felső határ napi 40 mg, ennél nagyobb mennyiség esetén fémes íz keletkezhet a szájban, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés alakulhat ki. Ezenkívül a magas cinktartalom megakadályozza a kalcium felszívódását a bélből, tehát kalciumhiányt idézhet elő. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!