A favipiravir a remdesivir mellett az egyetlen olyan gyógyszer, amely a klinikai vizsgálatok alapján meglehetősen nagy bizonyossággal hatékony a koronavírus ellen, de csak akkor, ha a betegség korai szakaszában alkalmazzák. Most egy favipiravirt előállító gyógyszerüzemet adtak át az agglomerációban, Pilisborosjenőn.

1,6 milliárdból készült

A Meditop Gyógyszeripari Kft. több mint 1,6 milliárd forintért fejlesztette pilisborosjenői üzemét 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással. A beruházásnak köszönhetően 230 munkahely megőrzése vált biztossá, és 10 új jött létre.

5 millió tabletta

A cég olyan berendezéseket vásárolt, amelyek a koronavírusos betegek gyógyításához használt készítmények gyártásához és fejlesztéséhez szükségesek. Kiemelt helyen szerepel a favipiravir tabletta előállítása, amelyet a hazai ellátásban is alkalmazhatnak. A vállalat az elmúlt 3 hónapban 5 millió tablettát gyártott.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Háziorvosok is adhatják

A minap Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy a favipiravir gyógyszert a háziorvosok is felírhatják, így a betegség korai szakaszában is alkalmazható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pilisborosjenőn gyártják

Járványügyi szempontból most egy fontos mérföldkőről számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a közösségi oldalán fotókon már bemutatta a csütörtök délelőtt átadásra került Favipiravirt előállító pilisborosjenői üzemet.

Itt vannak a gyárról készült fotók

Önállátó lehet az ország

Ezt azt is jelenti, hogy az Egészségipari Támogatási Programban már nemcsak maszkokat és kesztyűket gyárt Magyarország a vírus elleni védekezés részeként, hanem a járvány elleni védekezést segítő gyógyszerek terén is önelálló lehet. EZ IS FONTOS: „Adják ide a rendelkezésre álló vakcinákat és mi felgyorsítjuk az oltási programot” – mondja Karácsony Gergely

Enyhe és középsúlyos esetekben használ

A favipiravir „Külön engedély nélkül alkalmazható, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzött járóbetegek kezelésére” – írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere háziorvosoknak küldött levelében a gyógyszerről.

Nem csodaszer

Keresű György Miklós akadémikus felhívja a figyelmet, hogy a favipiravir nem csodaszer, nem várható tőle, hogy előrehaladott fertőzésben hatékony legyen, így nem helyettesítheti az általános járványellenes intézkedések szigorú betartását, legfőképpen pedig nem teszi szükségtelenné az oltást. DÖBBENETES: „A lélegeztetőgép lesz a betegek koporsója, ha 1200-nál többen kerülnek gépre”– mondja Lantos Gabriella egészségügyi szakértő

Azonnal el kell kezdeni szedni

A favipiravir a betegség gyulladásos szakaszában, amikor a betegek rendszerint már súlyos tüdőgyulladással küzdenek, sajnos már nem elegendő. Ezért nagyon fontos, hogy az igazolt COVID-fertőződést követően azonnal elkezdődjön az antivirális kezelés. EZT IS OLVASD EL: Szlávik János beszólt a politikusoknak: szerinte nem a nyitásról, hanem a vírus terjedésének megakadályozásáról kellene beszélni – közben 911 beteg van már lélegeztetőgépen Magyarországon

Japánban engedélyezték

A favipiravirt még 2014-ben Japánban engedélyezték először influenza A és B-vírusfertőzés kezelésére – írja a Webbeteg. Nagyon fontos, hogy tabletta formában, szájon át lehet alkalmazni.

Kínában használták először koronavírus ellen

Egy évvel ezelőtt először Kínában, a COVID-járvány kitörésének helyszínén kezdték alkalmazni a favipiravirt a koronavírus ellen is, mivel egy széles spektrumú antivirális szerről van szó.

Hat nap alatt vírusmentességet eredményezett

A vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a favipiravir átlagosan hat nap alatt vírusmentességet eredményezett. Jelentősen javította a klinikai tüneteket, csökkentette a lázat, és a kórházban töltött napok száma is kevesebb volt a favipiravirt kapott betegek esetében.

Ki írja fel?

A sok jó hír mellett már csak az a kérdés, ha valakinél jelentkeznek a koronavírus első tünetei és be kellene vennie azonnal a gyógyszert, hogyan éri el a szinte elérhetetlen háziorvosát, akik felírhatná ezt a készítményt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Varga Mihály posztja

Kiemelt kép: Favipiravir gyártó üzem Pilisborosjenőn – Forrás: Facebook/Varga Mihály