Egyedülálló egészségipari fejlesztést valósított meg a Gemitech Kft. Pilisvörösváron. Izolációs kórházi ágyrendszerükön a Covid vagy más fertőzőbetegségek sem foghatnak ki. 500 millió forintos állami támogatást kaptak a gyártás megkezdéséhez. Magyarországon eddig 42 ezren haltak meg koronavírusban, közben kiderült, hogy magyar bizniszmenek 15 milliárdot kereshettek a lélegeztetőgépeken.

Betegek elkülönítése

A Covid rámutatott arra, hogy mennyire fontos a betegek elkülönítése, hogy ne fertőzzenek meg másokat, ápolókat, akik könnyen továbbadhatják a fertőzést egészséges betegeknek is. Ezt az igényt ismerte fel a pilisvörösvári cég és kifejlesztett egy olyan ágyat, amely alakalmas arra, hogy megvédje a fertőzéstől az ápolókat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kritikus helyzet

A Covid is megmutatta, hogy a kritikus helyzetekben az alapvető eszközök hazai előállítása nélkül nincs biztonságban a betegellátás, emellett az egészségipar egy tudásintenzív, dinamikusan fejlődő ágazat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fontos fejlesztés

A Pilisvörösváron gyártott izolációs kórházi ágyrendszer nemzetközi innovációnak számít, mivel az alkalmazott műszaki megoldások a jelenleginél nagyobb védelmet nyújtanak majd a fertőző betegeket ellátó orvosok és ápolók számára.

Különleges ágyak

A különleges ágyakkal olyan helyeken is lehetővé válik a betegek biztonságos elkülönítése, ahol erre eddig nem, vagy csak igen magas költségek árán volt lehetőség.

300 milliós árbevételű cég

A nyilvános cégadatok szerint a pilisvörösvári Gemitech Kft. 2006 -ban alakult, magyar tulajdonban lévő vállalat. 2020-as nettó árbevétele megközelítette a 300 millió forintot, adózott eredménye az elektronikus beszámoló portál szerint 106,4 millió forint volt. Az 500 milliós támogatással sem fogják megugrani azokat a milliárdos összegeket, amelyeket a lélegeztetőgép-bizniszben érdekelt cégek tulajdonosai tettek zsebre.

Varga Mihály pénzügyminiszter is ott volt a gyártósor átadásán

Forrás: Facebook/Varga Mihály

42 ezer haláleset

Magyarországon eddig annyian haltak meg Covidban, mint amennyi Szigetszentmiklós lakossága. A járvány elején a magyar kormány maláj közvetítőn keresztül vásárolt nagy mennyiségű lélegeztetőgépet kiugróan magas áron. Egymás után érkeztek a repülők a berendezésekkel Ferihegyre. A közvetítő cég tulajdonosa, egy maláj üzletember már nem tagadja, hogy a magyar kormánnyal megkötött üzlet után, a járványválság kellős közepén vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot – írja a Hvg.

300 milliárd forint

Sajtóhírek szerint a magyar kormány összesen 300 milliárd forintot költött 16 ezer lélegeztetőgépre. Ötször-tízszer olyan drágán vettük, mint amennyiért más országok hozzájutottak a gépekhez. Azóta a gépek egy részét a kormány elajándékozta, egy része pedig egy raktárban van, a tárolásukért nagyjából havi 90 millió forintot kell fizetnie a kormánynak.

15 milliárdot kereshettek a magyar tulajdonosok is a lélegeztetőgépeken

Az Mfor.hu cikke alapján a lélegeztetőgépek vásárlásában közvetítő magyar cégek elképesztően jól kerestek az üzleten, a legtöbb gép leszállítására szerződött cég például 216-szorosára növelte az árbevételét egyetlen év alatt. Az egyik legnagyobb összegű szerződést a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-vel kötötte a kormány. 1000 lélegeztető megvásárlásáért összesen 48,1 millió eurót fizetettek a magyar adófizetők pénzéből. A tulajdonosok 15 milliárd forint osztalékot ki is vettek a cégükből.

Furcsa összefonódások?

A 15 milliárdos osztalék 90 százaléka egyetlen személyhez, Nagy Beatrixhoz került, aki a Hvg.hu szerint több szálon is közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával. Nagy Beatrix a Fourcardinal törzstőkéjének 90 százalékát jegyezte, de a kisebbségi tulajdonos, a Silk Road Fund Zrt. sem volt túl messze a kormánytól. A cég ügyvezetőjének testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót ugyanis nem sokkal azelőtt nevezte ki a külügyminiszter rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek, hogy a Fourcardinallal 1000 lélegeztetőgép beszerzéséről írt volna alá szerződést a kormány. Szeverényi férje pedig a kormányközeli lapkiadó, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója volt 2021-ben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid ellen védelmet biztosító ágyak Pilisvörösváron – Forrás: Facebook/Varga Mihály