Egy végzetesnek tűnő szívinfarktus túlélése egy egész családon múlott, az érdi plázában egy rendőrnő lélekjelenlétén múlt egy férfi élete, a Dunában pedig éppen csak megúszta egy asszony, hogy bedarálják az óriási szállodahajók, egy vérző férfi pedig egy 18 éves lánynak köszönheti az életét. Az agglomerációban szerencsére sok segítőkész, nem közömbös, jó ember él. Ők azok a hősök, akik mellett nap mint nap elmegyünk. Jó tudni, hogy számíthatunk rájuk, ha baj van.

Az év egy fantasztikus életmentés kapcsán Dunakeszin átadott elismeréssel kezdődött: Sápi János és felesége, Sápiné Laczkó Gertrúd keresztlányuk esküvőjéről tartottak hazafelé egy késő este. A férj hátfájásra panaszkodott, ezért felesége azt javasolta, álljanak meg, hogy levegőhöz jusson. Ekkor Dunakeszin haladtak át, a rosszul lett férfi félrehúzódott az autójával. Friss hírek itt!

A férfi így emlékszik vissza a történtekre: „A Mányoki Ádám téren rosszullétem miatt megálltam, majd el is veszítettem eszméletemet. A mellettem ülő feleségem kiugrott az autóból és a közeli sarkon ácsorgó társasághoz szaladt segítséget kérni. Bereczki Józsefék pont egy családi ünnepség után kísérték ki a vendégeiket. A Bereczki család és a vendégeik, feleségem és a később érkező családom elmondása alapján, azonnal és önzetlenül jött, segített.

Sápi János, a Dunakeszin megmentett férfi

Volt, aki szívmasszázst csinálta, volt, aki a mentőt hívott, volt, aki a feleségemet igyekezett nyugtatni, volt, aki vizet és takarót hozott. Mint később a mentők és az orvosok mondták, az ő segítségük nélkül nem éltem volna túl az infarktust. Hála nekik itt vagyok! Újra élek!” – mesélte a szívinfarktust túlélt férfi.

Életmentő rendőrnő

Érden egy bevásárlóközpontban egy rendőrnő mentett életet. Az történt, hogy az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai az egyik helyi plázában éppen egy úgynevezett vagyonvédelmi megelőző kitelepülésen vettek részt. Az egyenruhásokhoz egy házaspár lépett oda, érdeklődve a rendezvény iránt, amikor a pár férfi tagja ennivalója utolsó harapását nyelte le, azonban az végzetesen megakadt a torkán.

Az egyik rendőrnő azonnal észrevette, hogy a falat nem jó helyre ment és nagy a baj, mert a férfi nem tudott megszólalni, a nyakára mutatott és teljesen vörös lett az arca.

Az életmentő érdi rendőrnő és a majdnem megfulladt férfi

Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr százados a segítségre szoruló férfin a Heimlich féle műfogást alkalmazta,a minek következtében a 68 éves férfi még a fulladás előtt ki tudta köpni az ételt.

Ennek a technikának az a lényege, hogy a fogást elvégző a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, és a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással próbálja kiszabadítani a félrenyelt tárgyat

Pár nap múlva a házaspár személyesen kereste fel a százados asszonyt, hogy egy hatalmas virágcsokorral, valamint egy ajándékcsomaggal köszönje meg, hogy a rendőrnő megmentette a férfi életét.

Majdnem bedarálta a nőt a szállodahajó

Dunakeszinél egy másik nagyszerű életmentés is történt idén nyáron. Méterekkel ment el egy szállodahajó egy Dunában úszó nő mellett, aki a Szentendrei-szigeten élő édesanyjához a Dunát átúszva akart eljutni.

Ignéczi István éppen a parton fotózott, amikor azt látta, hogy egy hajó méterekkel a nő mellett megy el és a víz hullámzása már kezdi behúzni a furán viselkedő nőt a folyóba. A férfi azonnal értesítette a vízirendőröket, akik csak 10 perc múlva tudtak volna odaérni.

A Dunaában úszó nő – Fotó: Ignéczi István

Közben közeledett egy másik luxushajó, amely már végzetes lehetett volna. Ignéczi István így emlékszik vissza a történtekre: „Elég sokat vagyok vízen a Dunán is, és az Ipolyon is. Évek alatt sok szabályt, jelzést megismertem. Borulás esetén egyezményes jel a közeledő hajók számára a “kőrözés”. Mivel zászlóm nem volt, ebben az esetben az ingemet használtam.

Az volt a gond, hogy a férfi a parton állt és onnan integetett – mesélte. Majd folytatta: „hatalmas szerencse, hogy az érkező második hajó kapitánya észrevett a parton és főleg, hogy hitelt adott nekem.” A hajó lelassított, így a hullámzás nem veszélyeztette az asszonyt, akit egy motorcsónakkal kimentettek a vízből.

Fuldokló gyermek az autóban Gödöllőn

Gödöllőn a nyári forróságban mentettek életet a nem közömbös emberek. A gödöllői Stop Shop előtti parkolóban egy napsugárzástól végzetesen felforrósodott autóban találtak egy otthagyott kislányra, ha az arra járók nem veszik észre hőgutában meghalt volna.

Az autóban hagyott kislánynak 20 perc után már sírni sem volt ereje, beszorult a feje és magára is húzta a biztonsági övet, az utolsó pillanatban mentették meg a járókelők a kicsit úgy, hogy elkezdték kerestetni a gyermek anyját – mesélte egy mentésben részt vevő másik édesanya.

Véresen rángatózott a sínek mellett

A legemlékezetesebb életmentések sorában mindenképpen helyet kell kapnia a minap a Dunakeszi alsó vasútállomáson történt esetnek, amikor elsodort a gyorsvonat egy negyven év körüli férfit, aki megpróbált átszaladni a Budapest felől érkező vonat előtt, de elkapta a szerelvény és földre terítette.

Az életmentő Annának megköszönik a segítséget – Fotó: Facebook/Dióssi Csaba

A férfi a sínek mellé esett, rángatózott, megpróbált feltápászkodni. A peronon 15-20 ember bámulta a történteket, a férfi majdnem leszakadt, fityegő, vérző karját, de senki nem ment segíteni, csak Anna a 18 éves fiatal lány. Ő hívta a mentőket, tartotta a sérültben a lelket.

Anna a következőket mondta az esetről: A jegykiadó automatánál álltam, amikor hirtelen meghallottam a Pest felől érkező vonat nagyon hangos és hosszú dudálását. Amikor a vonat elszáguldott, láttam, hogy egy férfi fekszik a földön. Azt hittem meghalt, de láttam, hogy rángatózik, ekkor automatikusan futni kezdtem, hogy segítsek neki – meséli.

A szerencsétlenül járt férfi 40 év körüli volt, a két hölgy pedig az élettársa és a nagymamája. Nagyon vérzett a férfi, a könyöke és a csuklója teljesen összeroncsolódott, csúnya látvány volt. A vele lévő két hölgy is sokkos állapotba került.

Anna azt is elmesélte, hogy a vérzés elállításához a nagymama sálját használta és az állomáson várakozó 15-20 ember közül senki sem ment oda segíteni, azt sem kérdezték meg, hogy tehetnek-e valamit.

Bátorság, példamutatás

Reméljük nem gyarapodik a közönyös emberek száma, mert ahogy Anna esete kapcsán egy helyi képviselő mondta: Reméljük még sok olyan fiatal van, aki példát mutat a társadalomnak, mert ilyenkor mindig arra gondoljunk, hogy az a 20 ember minket és a családtagjainkat is ott hagyott volna, ez pedig elszomorító. A mai közömbös társadalomban legyünk büszkék arra a kevés emberre, aki tud még bátor és példamutató lenni.

Kiemelt kép: illusztráció