Csütörtök délután a fővárosban és más hazai városokban is lehetett érezni azt a rengést, aminek az epicentruma Magyarországon kívülre esett.

Földmozgást tapasztaltak Budapesten

A 8. kerületben földmozgást észlelt a HVG egyik újságírója. A lap megkereste a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumát, hogy valóban földrengés utóhatásairól volt-e szó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megerősítést nyert: tényleg érezni lehetett itthon is

A szóban forgó obszervatórium 14:16-kor történt rengés kapcsán megerősítette, hogy itthon is lehetett érezni. A rengés epicentruma Romániában volt, Zsilvásárhely közelében. Ott 5,6 magnitúdójú rengést észleltek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Főleg magasabb épületekben lehetett érezni a földrengést itthon

Hazánkban főleg azok észlelhették a földrengés tipikus kísérőjelenségeit, akik magasabb épületekben tartózkodtak. Budapest mellett a lap szerint más városokban is voltak, akik észlelték, hogy mozog a föld.

Két földrengés is volt a napokban Romániában

Nem ez volt az első földmozgás keleti szomszédunknál. A Romániai Földfizikai Intézet arról számolt be, hogy hétfőn és csütörtökön is Gorj megyében volt a földrengés epicentruma. Ezúttal 40 kilométer mélyen történt a földmozgás, amely nem érte el a Richter-skála szerint a 6-os erősséget.

Horvátországban is volt földrengés a mai napon

Csütörtökön késő délelőtt, 10:47-kor Horvátországban észleltek földrengést. A Baska térségében bekövetkezett földmozgás 4,8-as erősségű volt. A beszámolók szerint az egész horvát tengerparton érezték a jelenséget.

Ezek is érdekelhetnek!

Sok földrengés van napi szinten

A Richter-skála szerinti, 2,0 alatti földrengéseket mikrorengéseknek hívják. Ezekből naponta mintegy 8000 van világszerte. Kizárólag műszerekkel lehet érzékelni.

A gyenge és közepes földrengések igy gyakoriak

Az elmúlt napokban több, 6,0 alatti földrengést jelentettek a környező országokban. A 4,0 és 4,9 közöttiek gyengének, az 5,0 és 5,9 közöttiek közepesnek tekinthetőek. A közepes erősségű földrengések a szerkezetileg gyenge épületekben már komoly károkat okozhatnak.

Viszonylag sok közepes földrengés van minden évben

A statisztikák szerint éves szinten 800 közepes erejű földrengés történik a világon. Gyenge földmozgásból még több akad, ezekből 6200 az átlagos mennyiség. Amikor a csillárok kilengene, morajlás hallatszik, de károk nem igazán keletkeznek, azok gyenge földrengésnek számítanak.

Az erős földrengésekből jóval kevesebb van

A 6,0 vagy erősebb földmozgásokból évente 120 szokott lenni. Az olyan erős földrengés, mint amit Törökországban és Szíriában tapasztaltak, még ritkább. Ezekből éves szinten átlagosan 18 történik a világon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív