Nemrég Romániában volt 5-ös, majd 5,6-os erősségű rengés, amit idehaza is lehetett érezni, most Horvátországban rengett a föld.

Délelőtt történt

Ma késő délelőtt, 10:47-kor Horvátországban észleltek földrengést. Baska térségében 4,8-as erősségű földrengés volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Amit a földrengésről tudni lehet

Az újabb földrengés a Krk szigeten történt. Az európai CSEM/EMSC adatai alapján a rengés 6 kilométer mélységben pattant ki. A hírek szerint az egész horvát tengerparton érezni lehetett, hogy mozog a föld.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagy erejű volt

Bár a rengés nem volt olyan erősségű, mint a törökországi és a szíriai, így is komoly riadalmat kelthetett. A horvát Indexnek egy lakos elmondta, mit éreztek. Úgy fogalmazott, hogy hosszú ideig tartott és nagy erejű is volt a földrengés.

Zágrábban is mozgott a talaj

A horvát fővárosban rövid ideig tartó rengésről számoltak be a lakosok. Azt mondták ugyanakkor, nem volt veszélytelen és komoly hanghatás is kísérte. Volt, akinél az edények csörögtek a szekrényekben.

Meginoghattak a rijekai felhőkarcolók

Állítólag a rijekai felhőkarcolók meginogtak. Rovinjban, amely kedvelt üdülőcélpont a magyar turisták körében, szintén észlelték a földrengést. Körülbelül öt-tíz másodpercig tarthatott a jelenség.

Lehet, hogy itthon is érezték

Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint vélhetően Magyarországon is voltak, akik észlelték a földrengést. Azt kérik, hogy aki érezte, töltsön ki egy űrlapot. A kutatóknak ezzel lehet segíteni a munkáját.

Ezek is érdekelhetnek!

Egyelőre nem tudni sérültekről

A horvátországi földrengés kapcsán cikkünk megjelenéséig nem számoltak be sérültekről. Voltak azonban, akik félelmükben telefonáltak, mivel megriadtak, nem tudták, mi történik.

Ez már a második környező ország, ahol földrengést észleltek

Kedd délután Románia déli részén észleltek földmozgást. Először egy 5,2-es erősségű földrengést tapasztaltak keleti szomszédunknál, majd jött egy újabb, 5,7-es rengés is. Az erősebb rengést Craiova, Nagyszeben és Pitesti környékén tapasztalták.

Súlyos károkat okozott a romániai földrengés

Volt, ahol leomlott a kémény is. Máshol a lehulló téglák a környéken parkoló autókban okoztak károkat. Craiován arról számoltak be, hogy az áruházak polcairól lehullottak a termékek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív