Újabb 6495 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak.

6500 fertőzött

Még sosem volt ilyen magas a 24 óra alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Csaknem 6500 új fertőzöttet találtak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő.

Tízszer több a valódi fertőzött

Lisziewicz Julianna immunológus azt mondja, hogy a számításai szerint a napi hivatalos megbetegedések a valós megbetegedéseknek a 10 százalékát jelenthetik csupán, azaz a valóságban sokkal több fertőzött van Magyarországon, mint amennyiről a hatóságok tudnak.

A fertőzöttek negyede budapesti

Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyre többen vannak kórházban

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme – írják a kormányzati oldalon.

Szigorít a rendőrség

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a járványvédelmi szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Katonaság

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és részt vesznek a szigorítások- és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában.

Kórházban is dolgoznak katonák

Emellett a katonák a mai naptól 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3080 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Hatékony oltóanyag

A jelenleg a legígéretesebb vakcinafejlesztés esetében is inkább hónapok kellenek, míg megbízható, többszörösen ellenőrzött és hatékony oltóanyag áll az emberiség rendelkezésére – vélekedett Lisziewicz Julianna, immunológus.

Májusra lehet oltás

A szakértő örülne, ha heteken belül már lehetne oltani az embereket, de szerinte ma még reálisabb, hogy inkább májusra áll rendelkezésünkre a vakcina. | Ide kapcsolódik: Nagyon nem stimmel valami: A Pfizer Covid-vakcinájának vannak mellékhatásai, az orosz oltás viszont hibátlan lenne?

Kiemelt kép forrása: MTI