A rendkívüli aszály és forróság miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani. A Budai-hegység erdőit felügyelő Pilisi Parkerdő Zrt. tűzőrséget szervezett. Belegondolni is szörnyű, mi történne a budai oldal házaival, ha egy erős nyugati szél felkorbácsolna egy erdőtüzet.

Forróság és aszály

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály; a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. A parkerdő a közleményében azt írta, hogy az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tűzőrséget szerveztek

A rendkívüli helyzetben a parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de a látogatók segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy a rendkívüli helyzetben mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

11 ezer riasztás

Kitértek arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az év első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz. Ezek jelentős része erdőtűz volt, azt a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

Három nap alatt, három erdőtűz a budai oldalon

A Pilisi Parkerdő által kezelt budapesti erdőterületeken csak az elmúlt három napban három helyen kapott lángra az erdő: szombaton a Szépjuhászné közelében megközelítőleg ezer négyzetméteren, hétfőn az újpesti Farkaserdőben ugyanekkora területen, a Gyömrői út környékén viszont mintegy húsz hektáron tombolt erdőtűz.

Korlátozható az erdőlátogatás

Fokozott tűzveszély időszakában az erdőgazdálkodó korlátozhatja és megtilthatja az erdőbe való belépést. A korlátozás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg. Az erdő látogatásának korlátozását a helyben táblákon kell kihirdetni – írják a Katasztrófavédelem oldalán.

Kerti hulladékot sem szabad égetni

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzatok helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhatnak, melyben szabályozzák az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Lehet grillezni a kertben

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Ez az jelenti, hogy a lehajtható fedelű grillsütőkre nem vonatkozik a tilalom, lehet grillezni velük a kertben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Résen kell lenni

Jelenleg Európa több országában is óriási erdőtüzek pusztítanak, a lángok egyes helyeken lakott településeket veszélyeztetnek. Belegondolni is szörnyű, mi történne, ha a Budai-hegységben nagy erdőtűz lobbanna fel és egy erős nyugati szél gyorsan a főváros házai felé terelnék a mindent felemésztő lángokat. Nem véletlenül szerveztek tűzőrséget most a budai hegyekben, érdemes résen lenni.

Kiemelt kép: Tűzoltók dolgoznak a száraz aljnövényzetben keletkezett tűz oltásán Budapest 18. kerületében, a Gyömrői út közelében fekvő erdőben 2022. július 18-án. MTI/Mihádák Zoltán