Az elmúlt 24 óra adatai szerint 4417 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt. Közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen. Szlávik János vasárnap azt mondta, hogy lélegeztetőgépen lévők közel fele meghal.

3500 felett az új fertőzöttek száma

3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

70 halott

Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak.

Közel 4500-an vannak korházban

Újra megnőtt a kórházba kezeltek száma, 4417 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézetekben. Közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen.

Nem lehet tudni, ki hol kapja el a vírust

Szlávik János,  Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló című műsorában beszélt arról, hogy amíg korábban azt tapasztalták, hogy a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, ma viszont már a közösségi terjedés a jellemző, már nem mindig lehet tudni, hogy valaki hol kapta el a vírust.

A lélegeztetőgépen lévők majdnem fele meghal

A főorvos arról is beszélt, hogy az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal. A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó.

Egyre súlyosabb a betegek állapota

A fekvőbeteg osztályokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt Szlávik János  azt mondta, hogy azt látni kell, hogy ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet.

Csak kísérleti szerek vannak

A főorvos arról is beszélt, hogy ez ellen a vírus ellen védekezni kell, mert a gyógyítással egyelőre nagyon nehezen állunk. A Magyarországon is alkalmazott remdesivir gyógyszerrel kapcsolatban azt mondta: jelenleg igazán hatékony antivirális szer nincs a koronavírus ellen, egyelőre kísérleti szerek vannak, amelyek hatékonynak tűnnek.

A beteg hozzájárulásával lehet beadni a remdesivirt

Ha egy beteg megfelel a kritériumoknak, hogy megkaphassa a remdesivir gyógyszert, akkor orvosai megbeszélik ezt vele, és ha hozzájárul, beadják neki. Olyan betegnél, aki nincs tudatánál, a legközelebbi hozzátartozó egyezhet bele a kezelésbe.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI