Elsüllyedt hajók roncsai a Dunában, az ország legmagasabb épülete, repülőgépgyártás és számos érdekesség a folyamatosan növekvő, terjeszkedő településen. A Csepel-szigeten található Halásztelekről azt mondják, hogy az agglomeráció állatorvosi lova. Most film készült a városról, a kezdetektől a robbanásszerű növekedésig minden benne van abban a videóban, amit a cikkünk alján lehet megnézni. Sok település megirigyelheti ezt a dokumentumfilmet.

Egyre többen költöznek Halásztelekre

Szorgalmas emberek lakta település volt mindig is Halásztelek. Földművelésből, halászatból éltek itt az emberek, aztán megérkezett az iparosítás és lett repülőgépgyár, a közelben pedig még teherautók is készültek. Egykor földig bombázták, most pedig robbanásszerűen növekszik, egyre többen keresnek és találnak maguknak otthont Halásztelken. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átalakuló település

„18 évig készítettem ezt a videót Halásztelekről, amely a település átalakulását is szemlélteti, hiszen a város az agglomerációs települések állatorvos lova lehetne” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak a film készítője, Bakó Gábor környezetmérnök, légifényképész, aki korábban Halásztelek helytörténetéről könyvet is írt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kutatómunka van a film mögött

A szakember hozzátette: „A filmet az ezredfordulón készített térkép és helyszíni fotódokumentáció előzte meg. Filmet készteni, videózni 2004-ben kezdtem a témában. A helytörténeti kutatómunka esetlegesen, a szabadidőmben valósult meg, mert eleinte elmentem meghallgatni azokat, akik szívesen meséltek, majd később, a munkáim kapcsán megfordultam olyan archívumokban és levéltárakban, ahol le tudtam ellenőrizni, ki tudtam egészíteni térképekkel, légifotókkal és jegyzőkönyvekkel a korábban lejegyzett történeteket. Így állt össze először a könyv, majd szép lassan ez a film.”

Irigylésre méltó film

A legtöbb település számára irigylésre méltó dokumentumfilm olyan helytörténeti érdekességeket is bemutat, amelyeknek országos jelentősége volt. Ilyen például az a hajókatasztrófa, amely mindmáig a legtragikusabbként vonult be a hazai dunai hajózás históriájába.

Sokkoló katasztrófa Halászteleknél

A Titanic elsüllyedése után, szinte napra pontosan 5 évvel, 1917 április 10-én késő este Halászteleknél futtatta zátonyra a süllyedő Zrinyi személyszállító hajót a kapitány, hogy megmentse az utasok többségét, miután összeütközött egy vontatóhajóval.

145 áldozat

A Budapest-Belgrád között közlekedő hajón 600-nál is többen utaztak. Húsvét alkalmából sok család a fővárosban kirándult, a katonák is hazatértek a frontról, hogy szeretteikkel töltsék az időt. A hajó szinte percek alatt süllyedt el. Napokig keresték az áldozatokat, összesen 145 ember vesztette életét ebben a balesetben.

Rázkódó ablakok

Néhány évtizeddel később Halászteleken, a tököli reptér közelében vadászrepülőket szereltek össze. Az idősebbek a mai napig emlékeznek arra, amikor a felszálló gépektől megremegtek a házak ablakai. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legmagasabb magyar épület

Halásztelek látványosságairól korábban már írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. Itt áll az ország legmagasabb épülete, az M0-ás autóútról is jól látható piros-fehér adótorony, de Halásztelken találjuk az ország egyetlen jurtatemplomát is. Ide kapcsolódik: Halásztelek jurtatemplom: A Szent Koronát mintázza a különleges épület

Nagy kedvenc

Halásztelek lakosságszáma az elmúlt évtizedekben megtöbbszöröződött, egyre többen keresnek itt új otthont maguknak. Az ingatlanárak az agglomeráció többi településéhez képest sokáig mérsékeltebbek voltak, ezért lett egy időben nagy kedvence a kiköltözőknek. Témába vág: Felrobbant a lakosságszám az agglomerációban, itt a legdurvábban nőtt települések listája, Vitézy, Csőzik, Gémesi elmagyarázta, mi a gond ezzel

Itt a Halásztelekről készült videó

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból