57 millió forintos pert nyertek egyelőre nem jogerősen azok a tatabányai önkormányzattól kirúgott dolgozók, akiket tavaly küldtek el. 24 ember ügyéről van szó. Úgy tűnik, hogy a felmondáskor formai hibát vétettek, ezért ítélhettek a dolgozók javára. Közben megy a harc a helyi médiáért Tatabányán.

A volt polgármester elégedett

“Pert nyertek a Városháza ellen a méltatlanul elküldött hivatali munkatársak” – számolt be Facebook-bejegyzésben Schmidt Csaba, a tatabányai Fidesz-képviselőcsoport frakcióvezetője. A volt polgármester azt írta: kirúgtak olyan hatgyermekes édesanyát, egy édesanyát és édesapát, akik egyedül nevelték három-három gyermeküket.

Perre mentek

A politikus bejegyzése alapján 2 dolgozó perre ment. A győri bíróság nem jogerősen kimondta, hogy az elbocsátások szabálytalanok voltak, és a tíz munkatársaknak 8 és 15 havi illetményüknek megfelelő kártérítést ítélt meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Hol a bibi?

Azt már a poszt alá írt kommentekből lehetett kibogarászni, hogy egy formai hiba miatt ítélehetett így a bíróság. Egy bejegyzés szerint “a jegyző és a polgi néni nem írt indoklást a kirúgási papírra”.

A kirúgás körülményei

Azt is a kommentek közül lehetett megtudni, hogy “miután átadták a dolgozóknak a felmondásukat, utána már csak kísérettel mehettek be az irodájukba a személyes dolgaikért. 10 órakor központilag kikapcsolták a számítógépüket, valaki innen tudta meg, hogy kirúgták”.

Látszólag patthelyzet van

Tatabányán 2019-ben kevesebb mint 3 százalékkal nyert Szücsné Posztovics Ilona, akit szinte mindegyik ellenzéki párt támogatott. A képviselőtestületben azonban döntetlen az állás, és a mérleg nyelve egy Mi hazánkos képviselő. Mit ismeretes a Mi Hazánk egy radikális jobboldali szervezet, amely a Fidesztől is jobbra helyezkedik el a politika palettán.

Harc a helyi médiáért

A város médiumainak támogatását 2021. december 31-ig kellett volna felmondani, ám a rendelkezés csak 2022-ben lépett hatályba, mely Szücsné Posztovics Ilona, a település ellenzéki polgármestere szerint így végrehajthatatlan – számolt be a Média1. A szaklap szerint egy kormánypárti előterjesztésre, majd egy decemberi, szintén fideszes rendelettel a város teljes lakossági tájékoztatásának ellehetetlenítésére tettek kísérletet.

Ne legyen pénz

Ez utóbbi értelmében fideszes szavazatokkal rendeletben kötelezték Szücsné Posztovics Ilonát, Tatabánya független polgármesterét, hogy vonja meg a pénzügyi támogatást a lakossági tájékoztatástól, így például a városi honlaptól, a közösségi médiától és a helyi újságtól, de plakát vagy szórólap készítésétől vagy a közgyűlések élő közvetítésétől is. A közgyűlés így minden pénzt elvont a város polgárainak tájékoztatásától.

Megint egy hiba

A polgármester szerint ezúttal a Fidesz követett el hibát. A rendelet előírása szerint, bár azonnali hatállyal, 2021. december 31-ig kellett volna felmondani az orgánumok támogatását, a rendelkezés csak 2022-ben lépett hatályba. Azt mondja: “egy visszamenőleges rendeletalkotással van dolgunk, ami szerencsére így végrehajthatatlan”.

Vonják vissza a rendeletet

A városvezető most azt várja, “hogy a kormányhivatal – élve a törvényességi felülvizsgálati jogával – szólítsa fel a Fidesz képviselőit, illetve a közgyűlést, a törvényesség helyreállítására, vagyis vonják vissza a rendeletet”.

Címlapképünk a város honlapjáról származik.