A Kispesti Operatív Törzs vezetője, Gajda Péter polgármester arra kéri a szülőket, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, aki teheti ebéd után inkább vigye haza a gyermekét. Mivel nem rendelnek el országos lezárást, a polgármester lépett és a szülőket kéri, hogy segítsék a járvány terjedésének csökkentését.

Napi 4 óra elegendő a törvény teljesítéséhez

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a 3. életévét betöltött gyermek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Ezt a jogszabály által előírt kötelezően óvodában töltendő időt a gyermekek a délelőtt folyamán teljesítik – írja közleményében Gajda Péter polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fokozódó járványhelyzet

A kerület vezetője arról is szólt, hogy a jelenlegi, ismételten egyre fokozódó járványhelyzetre tekintettel, a családok és az óvodai dolgozók egészségének védelme érdekében, a lehetőségekhez mérten szeretnék csökkenteni az alvásidő alatt, zárt légtérben, csoportban tartózkodó gyermekek számát. TUDJ ERRŐL: Durva eredmény a főváros ingyenes tesztelési programján, négyszer annyi a pozitív tesztek aránya, mint decemberben

Ebéd után vigyék haza a gyerekeket

Ezért arra kérik azokat szülőket, akik gyermekük délutáni felügyeletét meg tudják oldani, hogy ebéd után vigyék haza gyermeküket – fogalmazott a polgármester. EZT OLVASD EL! „Családokat tarol le a brit koronavírus-mutáns” – mondta Szlávik János infektológus főorvos

Önkéntes karantént is kérhet a szülő

Óvodás és bölcsődés korú gyermekek esetén a szülő kérheti az önkéntes karantén lehetőségét a hivatalos karantén 10 napos időtartalmával megegyezően, ha a környezetében fertőzöttség jelent meg. A polgármester szerint ezzel megvédhető a gyermekek, a családok és az óvodákban dolgozók egészsége.

117 óvoda teljesen le van zárva

A mai adatok szerint az Operatív Törzs a 156 óvodában egy-egy csoportot érintően, 117 óvodában és 55 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 384 általános iskolában egy-két osztályt és 97 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – derült ki az operatív törzs ma reggeli közleményéből.

Romlani fog a helyzet

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnap arról beszélt, hogy romlani fognak a járványügyi adatok, hiszen országszerte emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban.

Nem zárható ki további szigorítás

Arra a kérdésre, hogy mérlegelik-e az iskolák bezárását, az mondta: mindig minden járványügyi adatot, információt figyelnek és ezek függvényében hoznak döntést. Nem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére.

A magyar lakosság 6,8%-a van beoltva

Magyarországon eddig 685 247 ember az első, 251 691 pedig már a második adag vakcinát is megkapta. FONTOS: Az oltásra behívottaknak csak a fele megy el, a másik fele mégsem kér vakcinát – mondja Merkely Béla professzor

Nehéz hetek

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: “nehéz hetek várnak ránk”, a helyzet komoly, és “minden erőnket” a járvány megfékezésére kell fordítani. Éppen ezért – mondta – módosítottak az oltási terven. IDE KAPCSOLÓDIK: Brutális számok: már több mint 15 ezren haltak meg Magyarországon koronavírus miatt, megugrott a lélegeztetőgépen lévők száma is

Elhúzzák a második vakcina beadását

Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják legalább az első dózist valamelyik oltásból, hiszen már egy oltással is ki lehet küszöbölni a fertőzés okozta súlyos szövődményeket, a Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra halasztják a második oltást, míg az AstraZeneca-vakcinánál – az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva -, a 12. héten adják be a második dózist. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter