Február 18-27. között, két helyszínen folytatódott a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja. A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhették. A Fővárosi Önkormányzat kollégái és önkéntesei csaknem tízezer tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya 2,53 százalék lett. Ez az arány majdnem négyszerese a decemberi szűréskor talált pozitív tesztek arányának.

Ingyen tesztet biztosított a főváros

A Fővárosi Önkormányzat másodszorra szervezett ingyenes koronavírus szűrést fővárosi lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosoknak. Decemberben több mint ötezer, most februárban csaknem tízezer tesztet biztosítottunk a budapestieknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négyszer több a koronavírusos, mint decemberben

A mostani programban az elvégzett sikeres tesztek 2,53 százaléka lett pozitív. Ez majdnem négyszeres pozitivitási arányt jelent a karácsony előtti adatokhoz képest, ami azt jelenti, hogy a vírus itt van, nem lankadhat a figyelem, mindenkinek továbbra is be kell tartania a szabályokat a maszkviseléssel, távolságtartással, fertőtlenítéssel kapcsolatban – írják a Városháza szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Tömeges oltás

Budapest vezetése szerint a valódi megoldást a tömeges oltás jelenti. Ehhez az önkormányzat már készített egy oltási tervet, amelyet bemutatott az illetékes államtitkárnak. A főváros 10 oltópont megnyitásáról egyezett meg a kormányzattal.

Nincs teljes biztonság

Az eredményeket mindkét esetben megosztotta a főváros a nyilvánossággal. Fontos tudni, hogy a negatív teszteredmény önmagában nem ad teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a tovább fertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük.

Hol a Moderna?

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt róla, hogy a magyar kormány nem tartott igényt az Európai Unió által nekünk biztosított csúcskategóriás Moderna-vakcinára, holott a jóval drágább kínai vakcinát megvásároltuk. “Hívja le a kormány a teljes keretet a bizonyítottan hatásos Moderna-vakcinából, ha eddig nem tette, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását” – írja közösségi oldalán a főpolgármester.

Nem hívta le a kormány a Modernát

A főpolgármester így folytatta: “Arra hivatkoznak, hogy ez a vakcina drága, miközben az ára a fele a kínai oltóanyagnak, úgy, hogy az európai engedéllyel rendelkező Moderna vakcinája iránt sokkal nagyobb a közbizalom, mint a kínai vakcina iránt. Nem is szólva arról, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta: a pénz nem számít, ha oltásról van szó” – írta Karácsony Gergely.

Sokan elhunytak

“Egy közepes városnyi magyar ember életét vette el ez az átkozott vírus, minden egyes elveszett élet pótolhatatlan hiány” – írja a bejegyzésében Karácsony, aki szerint most “kiélezett pillanatban vagyunk”, mert a harmadik hullám belobbant.

Gyorsabb fertőzés

harmadik hullám során a vírus új mutációi fertőzik meg az embereket, ráadásul sokkal gyorsabban, és történik mindez akkor, amikor már az embereknek teljesen elegük van a járványügyi korlátozásokból. Karácsony Gergely is érti, hogy vészesen fogy a türelem, de az egyetlen megoldást csak a vakcinák jelenthetik, és amíg nincs mindenkinek elég oltóanyag, addig be kell tartani a szabályokat.

Közel az oltás

“Az egyetlen megoldás, az oltás már elérhető közelségben van, de még mindig rengeteg a bizonytalanság, az oltási folyamat továbbra is inkább zavaros, mint átlátható. Az új mutációk a nagyobb népsűrűségű helyeken terjednek gyorsabban, ezért kell a városokban, elsősorban Budapesten még az eddigieknél is jobban odafigyelnünk” – írja a főpolgármester.

Lehet, még szigorúbb korlátozások is lesznek

Karácsony Gergely arról is szót ejtett a bejegyzésében, hogy látva a romló adatokat, a várva várt könnyítések helyett inkább további korlátozások lehetnek indokoltak. Szerinte amire nagy szükség van, az a tiszta, világos és őszinte beszéd, illetve az együttműködés.

Karácsony néhány dolgon is változtatna

A főpolgármester arról is írt, hogy szerinte mi az a pár dolog, ami azonnali cselekvést kíván. Szerinte például mindenképp fel kell gyorsítani az oltási folyamatot, és fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot. Az oltási folyamat felgyorsulásáig pedig szerinte az ingyenes tesztkapacitást kell biztosítani széles körben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Vajda János